Kataklizma na Bukovu

  • Objavljeno u Vesti
Ovako nešto niko ne pamti: otac Platon   /   Foto: Slobodan Vidović Ovako nešto niko ne pamti: otac Platon / Foto: Slobodan Vidović

Nebo se zatvorilo pa otvorilo, na vinarije Bukova u Negotinskoj Krajini – Matalj, Frunza Aglaja, Traško i manastir Bukovo sručilo se sve što se sručiti moglo, neviđen grad, bujica, klizište...

Dok ovo pišemo najkritičnije je izgleda u manastiru Bukovo gde se čak i bedem kod ulaza i česme srušio, a u svim pomenutim vinarijama su vinogradi „obrijani na nulu“ kako kaže otac Platon koji je tokom oluje zvonjavom sa zvonika pokušavao da upozori na opasnost.

- Ovako nešto niko ne pamti – kaže on. – Sa vrha Bukova sjurilo se sve noseći Mataljeve i Frunzine vinograde, preko Traška, donoseći talase zemlje i mulja koji brišu sve pred sobom.

Matalj vinarija 014
Šta je tu je, idemo dalje: Nikola Mladenović Matalj   /   Foto: Slobodan Vidović

- Sigurno se ne pamti ovakva nepogoda, grad u poslednjih 16 godina, šteta je 100% na Bukovu, nema berbe i to je to. Ali šta je, tu je, idemo dalje. Bogu hvala kod nas u vinariji je uglavnom dobro – hrabri Nikola Mladenović Matalj užurbane monahe koji spasavaju šta se spasiti može, ali delom i samog sebe.

Bujica srećom u crkvu nije ušla ali je Vinarija manastira Bukovo veoma oštećena. Kako opisuje monah Platon oluja je udarila tačno po ivici vinograda dok je samo 10 metara dalje oblak bio potpuno bezopasan.

0 02 05 1e4d25c9efc0f19b359b0e1ecdff6afa397378d523832f952d027053baf5739b fa141bedf3d5033

- Grad je bukvalno sve vinarije i vinograde isekao. Stajao sam u zvoniku, zvonio i bio ubeđen da će me oluja odneti. Pukao nam je bedem ali je to najmanja šteta. Samo u vinariji smo imali 400 kubika vode. Kako se klizište spustilo od Matalja preko brda, a kanali nisu izgleda dobro urađeni, uletela je voda, razvalila vrata, zapušila drenažu tu gde nam stoji vino i sve se napunilo. Trenutno smo svi u akciji jer tu gore, gde su bila vina, palete, vadimo sve što je suvo i dižemo u konak.

manastir bukovo oluja

Ovo drugo ćemo prati i sređivati, nastavlja monah Platon. Znači sama vina nisu propala i proizvodni deo je srećom bio na mestu koje je pošteđeno, ali šteta je baš, baš ogromna. A vinograd... Roda ove godine možda bude ukupno 20% ili 30% dok ćemo lozu rezati na dva okca da krenu mladi lastari i to ako Bog da. U ovom trenutku najvažnije je da lastari imaju dobra okca za sledeću godinu bila to kordunica ili luk. Drugim rečima čeka nas lepa, veoma kasna rezidba. Ali iskreno, niko se u istoriji ne seća da je ovde toliko palo, ljudima je nosilo automobile, prelivalo haubu. Grad je bukvalno padao kao bujica – vrti glavom u neverici ovaj monah.   |

nazad na vrh