Gorska Tamjanika, teroarski pečat vinarije Deurić

  • Objavljeno u Vesti
Gorska Tamjanika, teroarski pečat vinarije Deurić

Uz potpuno novi rose koji samo što nije izašao na tržište, penušavac rađen tradicionalno, raritetnu liniju Odbačeni čitavu plejadu vina iz novih berbi, fruškogorska vinarija Deurić promoviše i svoju prvu tamjaniku - Gorska Tamjanika 2023.

- Kao što ime kaže ovo je Gorska tamjanika, a njen najbolji opis nakon punjenja i po puštanju na tržište dala je jedna dama konstatacijom: „Lako prepoznajem da je ovo tamjanika, ali odmah primećujem da je iz vinarije Deurić!“ – objašnjava direktor vinarije iz Male Remete, Mirko Niškanović.

Deuric vinarija Gorska tamjanika 04
Direktor vinarije Deurić i vrsan agronom Mirko Niškanović

Kako prepoznaje da je proizvod baš ove vinarije kad je vino apsolutni novitet, dugo skrivan čak i od očiju profesionalaca?

Čim vino uđe u čašu odgovor je očigledan, jednostavan i glasi: zbog aromatike, mirisa, svega što pokazuje na prvu, a potom zato što je to moderno, lagano, pitko, sveže, neopterečujuće vino. Ono nešto što ima originalni pečat upravo vinarije Deurić sa krucijalnim naglaskom na „moderno“.

Zbilja, ovo što pijemo, složeno je u potpunosti kako treba, no ostaje pitanje odakle tamjanika u gori Fruškoj?

- Prošle smo godine ušli u kooperaciju sa jednim proizvođačem grožđa iz okoline koji uzgaja tu sortu u vinogradu – objašnjava vrsni agronom. - Dugo smo razmišljali gde, šta, kako da radimo sa vinom i na kraju shvatili da je tamjanika prevazišla neki lokalni momenat. Ako se grožđe već gaji u čitavoj Srbiji, a zašto ne bi i vino? Uostalom, tri su ili četiri vinarije pored nas na Fruškoj gori koje rade tamjaniku, ali je ne zovu svi tako. Kada smo sve sagledali, zaključili smo da nema čega da se stidimo, naš je kooperant, grožđe raste u blizini, sadni materijal je srpski i kupljen u Srbiji kao Tamjanika što znači da kompletno kontrolišemo proizvodnju čitave godine.

Deuric vinarija Gorska tamjanika 03

Vodimo računa o svemu, pa zašto bismo sad sakrivali našu Gorsku Tamjaniku?

Vino je rađeno u tanku, nosi 11,5% alkohola i napravljeno je 12.000 boca. Da li zbog sunca, pesme ptica, vetra koji donosi stalno nove mirise u ambijent restorana vinarije Deurić, a zelenkasto po boji, vino nam se jako dopada. Izrazita sortnost tamjanike u krajnje elegantnom doživljaju tela, svežine i harmonije završava se posle male stanke sjajnim aftertejstom izrazito muskatne note koja dugo traje i ostaje zapamćena.   |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh