Nova Trivanović vinarija u carstvu grašca

  • Objavljeno u Vesti
Na putu da ostvari decenijski san - Ivan Trivanović, vlasnik vinarije Na putu da ostvari decenijski san - Ivan Trivanović, vlasnik vinarije

Gradi se nova vinarija Trivanović u Erdeviku čime ova lokacija uz ostale novitete postaje jedan od najprestižnijih vinskih i gastronomskih centara Srbije.

Ivan Trivanović, vlasnik je vinarije koja se trenutno još uvek nalazi u Šidu a odakle dolaze sjajna vina počevši od rozea Lex koji godinama slovi za najvećeg favorita srpskog pink neba, potom izvanrednog Optimus grašca, vrhunskog pino griđa, ali i širaza i kabernea.

Buduća prestižna vinarija se nalazi na mestu odakle je porodična Trivanović vinska priča i krenula, tik iznad prvog vinograda koji je Ivanov deda posadio daleke 1959 godine. Grašca naravno, jer ove padine Fruške gore jesu poznate po toj sorti, pa će i mali vinograd ispod vinarije najverovatnije biti podignut u skladu sa tradicijom dugom 65 godina.

Trivanovic vinarija 076

U ovom trenutku objekat veličine oko 670 kvadratnih metara u vikend naselju u Erdeviku se već uzdigao do krova ali će prva prerada krenuti dogodine. Dva vinograda Trivanovića udaljena su svega kilometar i još par stotina metara od vinarije što obećava dalji skok u smislu kvaliteta. Ali čemu nova vinarija kad ona u Šidu daje dobar proizvod?

- Vinarija koju imamo u Šidu je tehnička zgrada. Sticajem okolnosti je moj otac, popularni Brka, u svoje vreme posadio zamašan broj hektara pod lozom želeći da se bavi proizvodnjom grožđa a ne vina. Kad je posle trebalo praviti vino jednostavno smo se uselili u prostor koji se nalazi u industrijskoj zoni gde je vinski turizam jednak nuli. Pa koji će to hedonista doći u industrijsku zonu kako bi uživao u vinu?

unnamed 3
Projekat buduće vinarije

Znači zgrada je bila nenamenska - objašnjava Ivan - i kao takva samo prelazno rešenje a novu gradimo na krajnje simboličnom mestu nastanka naše vinske tradicije. Što i jeste bila ideja i želja ako ikada to budemo radili. Ali ne poklapaju se uvek želje i mogućnosti, čak ni finansije tu ne igraju presudnu ulogu. Jednostavno neki put nemaš dovoljno mesta, nemaš potrebnu strukturu, ovo ili ono, pa sam jako srećan što sam u prilici da decenijsku želju sada i ispunim.

Na izuzetno lepom mestu iznad jezera odakle se pogled pruža preko vrhova drveća, od početka 2023. godine niče zgrada koja prema zamisli pruža ozbiljan pristup vinskom turizmu. U prvoj fazi se apartmani ne planiraju ali ideja stoji i već je određeno zemljište za tu namenu. Ali idemo po etapama, kaže Trivanović, pa će se videti šta će realizovati a šta ne.

Trivanovic vinarija 040

Za sad degustaciona sala plus terasa zauzimaju oko 150 kvadratnih metara. Ispod su sala sa tankovima, magacin i barik podrum dok je prerada na jednom natkrivenom platou koji je sastavni deo vinarije.

- Krucijalna ideja je da vino radimo po gravitacionom principu gde šira ima slobodu i ne uključujemo pumpu. Time smanjujemo vezivanje kiseonika što je jako lepa stvar. Još ovu berbu izdržaćemo u starom prostoru jer postoji specifičan timajming za preseljenje vinarije, a to je kada su prazni tankovi. Znači tokom maja i juna za šta je sad kasno, a seliti vina i opremu u julu i avgustu pravi je pakao. Sve u svemu, prvu preradu u novoj vinariji imaćemo 2025. godine.

Trivanovic vinarija 080

U ovom trenutku Ivan jasno vidi potencijal za kongresni turizam, timbildinge i slično gde je već određen zid planiran za projektovanje. Osim stolova za sedenje biće i onih visokih za koktel varijante kada naiđe turistički autobus.

U dilemi da li pokrenuti restoran ili degustacionu salu, druga opcija je ipak prevagnula jer je restoranski posao jako ozbiljan u smislu ljudstva koje je u sve većem deficitu, posebno dalje od urbanih centara.

Nova vinarija trivanović
Radovi na novoj vinariji uveliko napreduju

- To je onda velika muka a ne znam šta bismo dobili. Znači biće degustaciona sala ali ono što nekad ljude činilo srećnim, da im daš vino i izneseš nešto da bocnu, to više ne važi. Moraš biti spreman za drugačiju organizaciju, za sve kategorije i broj gostiju. Da ubaciš nešto novo ili onima koji su došli da uživaju u odležalim vinima, za njih da pripremiš nešto mesno kao da su u restoranu.

Upravo to će biti moguće jer je predviđen prostor za manju ali dobro opremljenu kuhinju u kojoj bi gostujući kuvar mogao ponešto zanimljivo da pripremi. Takođe sala neće imati striktno radno vreme već se po najavi može izaći u susret a glavna reč u čitavoj stvari je fleksibilnost, naglašava Trivanović.

Trivanovic vinarija 047

U ovom trenutku se u krugu od samo kilometar ili dva nalaze ili grade vinarije Trivanović, Erdevik, Imperator, McCulloh, Vinčić, pa u Erdeviku, uz samu granicu sa EU, nastaje opako dobri srpski centar vina i visoke gastronomije. Prelepa šumovita priroda, jezera, tradicija, sajmovi čuvenih sremskih specijaliteta, svetionik su bolje budućnosti čitavog kraja gde će svako ko dođe u istom danu moći da poseti više vinarija, degustacionih prostora ili restorana, te odabrati šta će da jede i gde da uživa. Možda baš uz vina Lex, Pinot Grigio ili grašac Optimus iz berbe 2023 koja će uskoro na tržište, a opet možda uz  lep, nežan, elegantni merlo Trivanović u daljoj najavi. 

No Ivanov otac Brka već se sprema da krene u staru porodičnu vikendicu ispod nove vinarije. Nije uzalud sadio sve te vinograde.   |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh