Vinčić gradi novu vinariju

  • Objavljeno u Vesti
Vinčić gradi novu vinariju

Rupa čudesnih dimenzija na vrhu položaja Gvozdenjak na Fruškoj gori ogromno je gradilište na koje nas vodi Saša Vinčić, vlasnik istoimene vinarije iz Šida.

Tačno između jednogodišnjih vinograda grašca i pino noara od po tri hektara, na nadmorskoj visini od oko 270 metara a svega kilometar od hrvatske granice, duboko se u obliku oktogona zabadaju temelji buduće vinarije Vinčić. Podatak da će kompletna struktura iznad proizvodnog dela dohvatiti 30 metara visine, čime na neki način postaje još jedan od vrhova Alma Mons, zaustavlja dah, a tek kada sve bude gotovo ovo će postati reprezentativni objekat srpskog vinarstva i kulture uopšte.

Vincic teroar 09

Takva je i zamisao.

- Nismo ulagali u kapacitet vinarije, tankova i ostaloga već u lepotu prostora – kaže vinar čiji je Grašac beli 2020 poneo titulu Best of Show na najvažnijem svetskom ocenjivanju vina Decanter WWA u Londonu. - Pošto je ovo veliki prostor a ne planiramo da proizvodimo više od 20.000 boca, jedan deo ćemo pretvoriti u galeriju. Već se pregovara sa Italijanima da se burad ovde rade ručno, unikatni tankovi u različitim bojama koji će se posebno uklopiti, a ogromni radni prostor moći ćemo kasnije na neki način da koristimo kao galerijski i muzejsko-izložbeni prostor vinske kulture. Sa praktičnom upotrebom za proizvodnju vina, naravno.

Vincic teroar 26

Obilazimo impozantnu bušotinu gde će se komotno smestiti budućih 1.200 kvadratnih metara prostora koje Vinčić u mislima već vidi pa pokazuje šta ide gde. Do kraja godine završiće se prva dva nivoa, proizvodni deo i barik sala na dnu a u sredini lift. Pogoni, flaširnica, magacin gotovih proizvoda pa magacin sirovina, sve ide u krug.

Vincic teroar 04

- Iznad fermentacione sale planiramo da bude prerada, da sve bude gravitaciono, prirodno, bez pumpi, sa kružnim stepeništem i velikim staklenim zidovima da procesi mogu da se prate. Iznad prerade projektovan je restoran, spa centar i još iznad apartmani. Sve ide pomalo u špic, a kako će donji deo biti pokriven zemljom građevina će biti neka vrsta piramide – objašnjava dok oslanja dlanove na zidove otkopa.

Vincic teroar 22
Različiti slojevi tla, kompleksnije vino

Zapravo je Saša potpuno obuzet presekom tla gde se s vrha jasno razaznaju slojevi gotovo podjednake debljine. Najviši je osiromašeni černozem, sledi žuti sloj ilovače, potom sitan krečni kamen, pa impozantan crveni sloj gvožđa a na kraju krupan krečnjak. Činjenica je da ovde loza dobija različitu hranu gde se ta aromatika prenosi u vino. Pritom se zemlja prosto presijava na suncu od krečnih i mineralnih naslaga čiji će se uticaj evidentno osetiti kako loza bude starija a koren dublje prodre u tlo.

Poseban ukras ambijenta biće granitni amfiteatar ukopan u brdo na vrhu položaja odakle se pogled dole pruža na jezero Mohač a potom ide od Cera, poreko Maljena iznad Valjeva i čitavom dužinom Majevice. Možda se i Beograd nazire, a da li je posađeni grašac isti onaj koji je osvojio titulu u Londonu?

Vincic teroar 32

- To je taj klon. Vinograd smo postavili tako da grašac dobija više sunca sa istoka dok je pino noar prema šumi koja bi trebala da podari malo željenog hlada crnom grožđu.

Da li je pred nama megalomanski projekat zamišljen da bude iznad i veći od ostalih na Fruškoj gori, pitamo na rastanku Vinčića?

- Ne. Cilj nam je bio da izvirimo iznad šume zbog vidika, međutim nedavna oluja je porušila sve, pa šume praktično i nema. Ali porašće.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh