Veliki uspeh srpskog organskog vina

  • Objavljeno u Info
Veliki uspeh srpskog organskog vina

Vina vinarije Plavinci vlasnika Branislava Anđelića osvojila su dve zlatne medalje na Berliner Wine Trophy, najvećem na svetu ocenjivanju vina pod pokroviteljstvom OIV (Svetske organizacije za vino i vinogradarstvo).

U konkurenciji više od 17.000 etiketa, Ćilibar 2021 od organski uzgojene sorte panonia i tamjanika Selena 2022 okitili su se zlatom dok je crveno vino od sorte regent Indigo, osvojilo potreban broj bodova za srebrnu medalju.

- Ovo je moj najveći uspeh do sad. Izuzetnost uspeha je što se radi o dva organska vina fermentisana na divljem kvascu, nefiltrirana i bez dodatog sumpora što je za srpska vina fantastičan uspeh u konkurenciji sa visokotehnološkim vinima i dokazuje da su takva nadmetanja moguća – objašnjava Anđelić, jedan od retkih vinara u našoj zemlji koji za vina poseduje organski sertifikat.

Oba vina koja su osvojila zlato su rađena sur lie metodom odležavanja na kvascima. Ćilibar 2021 je macerirao dva dana a Selena 2022 je macerirala šest. Treba pomenuti da se Selena, koja spada u ćilibarna vina takmičila u ogromnoj konkurenciji belih vina čime je uspeh još veći.   | 

nazad na vrh