Poziv na Vinarium

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Poziv na Vinarium

Jedno od najstarijih ocenjivanja vina na Balkanu, Vinarium u Rumuniji, čije će se 21. izdanje odigrati u mestu Dealu Mare od 23. do 26. maja 2024. godine poziva vinare Srednje i Istočne Evrope.

    Ulazak na rumunsko tržište za mnoga vina je ostvaren upravo kroz prezentaciju na Vinarium nadmetanju koje se neprestano sinhronizuje sa novim tehnologijama testirajući njihove granice.

Vina koja učestvuju prolaze tokom degustacije kroz inovativni, jedinstven u svetu eksperiment - neurofeedback a kampanja 2024. će biti potpomognuta grafičkim produkcijama AI (veštačke inteligencije).

Više od 50 profesionalaca ocenjivaće vina tokom tri dana, a ocenjivanje se vrši po OIV sistemu bodovanja. Krajnji rok za onlajn prijavu je 25. 04. a za dostavu uzoraka 30. april. Od 1 – 5 uzoraka (uzorak je 4 boce 0,75) cena je 90 evra po uzorku, preko pet je 80 evra. Rezultati se objavljuju 31. maja a nagrađivana vina pored pehara i diploma mogu da koriste samolepive medalje.

    Dealu Mare na jugu Karpata se kategoriše kao vinska regija iz koje dolazi najviše svetski nagrađenih rumunskih vina. Više od 20 miliona žitelja Rumunije kontinuirano konzumira u proseku 25 litara vina po glavi dok je rast izvoza 3% – 5 % godišnje. Piju se najviše bela vina (50%), crvena oko 30% i ostatak su roze etikete.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi