Vuk Vuletić u pohodu na titulu najboljeg somelijera Evrope i Afrike

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vuk Vuletić u pohodu na titulu najboljeg somelijera Evrope i Afrike

Aktuelni višestruku šampion Srbije Vuk Vuletić predstavljaće našu zemlju na takmičenju za najboljeg somelijera Evrope i Afrike koje u Beogradu organizuje Udruženje somelijera Srbije (SERSA) od 11. do 15. novembra.

S obzirom na to da Vuletić ima iskustva s ovakvih odmeravanjima somelijera, te da je svojevremeno i pobedio na takmičenju za najboljeg na Balkanu, zanimalo nas je na šta će ovaj put najviše obratiti pažnju tokom priprema.

- Proučavam najviše teoriju, vinarije i regije sveta, sorte, aktuelnosti, ko je kupio koju vinariju... Šta se dešavalo i dešava u vinskom i ugostiteljskom svetu. Sve su to potencijalna pitanja. Naravno uz ona o vodama, kafama, čajevima, destilatima, hrani... Biće teško, u Beograd dolazi oko 40 takmičara iz isto toliko zemalja, od čega deset prolazi u polufinale, što je ozbiljan rez – kaže Vuletić.

Praksa je da se na ovakvim takmičenjima postavljaju i pojedina pitanja vezana za zemlju domaćina, što bi nesumnjivo bila jedna od prednosti domaćeg terena. Međutim, to je samo nepisano pravilo...

- Komisija koja prati takmičenje i sastavlja pitanja potpuno je nezavisna od svega. Mogu da urade šta god žele. Trebalo bi da bude nešto iz Srbije, a sad da li u četvrtfinalu, polufinalu, finalu... Ranije ili kasnije jedno, dva ili tri pitanja, to niko ne zna.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi