Kako su nestala vina vredna 1,5 miliona evra

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Kako su nestala vina vredna 1,5 miliona evra

Čuveni pariski restoran La Tour D’Argent, ambijent koji je inspirisao takođe čuveni Dizni/Piksar crtać Ratatuj (Ratatouille) nekako je iz podruma izgubio vina u vrednosti više od 1,5 miliona evra.

Bez vidnih znakova provale a tokom rutinske inventure otkriven je misteriozan i katastrofalan manjak u vinskom podrumu gde se čuva 300.000 boca vrhunskih vina.

La Tour D’Argent, star 442 godine je jedan od najpoznatijih restorana u Francuskoj. To je bio i razlog da u njegovu kuhinju bude smeštena dirljiva animirana komedi-drama Ratatuj o pacovu Remiju (Remy) koji rizikuje život kako bi ostvario san i postao šef u ekskluzivnom restoranu Augusta Gustoa. Film je imao premijeru 2007 godine i postigao veliki uspeh zaradivši preko 620 miliona dolara širom sveta.

Sa druge strane, nakon velikog renoviranja 2022. godine kao deo ponovnog otvaranja, La Tour D’Argent je sastavio „vinsku bibliju“ sa listom koja opisuje sadržaj vinskih podruma u knjizi teškoj čak osam kilograma. A onda stiže neprijatno iznenađenje kada tokom popisa osoblje ustanovi da nedostaju ukupno 83 boce posebno cenjenih vina ukupne vrednosti veće od 1,5 miliona evra.

otvor ratatuille 2

 Policija je utvrdila da se diskretna „krađa“ dogodila između januara 2020. i januara 2024. godine, da nedostaje veći broj etiketa slavne vinarije Domaine de la Romanée-Conti, ali i druge, a da su prema mišljenju trgovaca cene nestalih boca na crnom tržištu i Internetu između 14.000 evra za vino iz 2011. godine, dok Grand Cru iz 1999. staje oko 28.000 evra.

Ovaj ekskluzivni restoran je tokom istorije gostio brojne šefove država uključujući kraljicu Elizabetu II, Teodora i Franklina Ruzvelta, Čarlija Čaplina, Salvadora Dalija, Stivena Spilberga, Pol Makartnija.

Oni koji sada dođu u La Tour D’Argent sa predivnim pogledom na Notr Dam moraće da biraju između svega 299.917 preostalih boca u podrumu a ako boce nisu ukradene već negde u kuhinji krišom popijene krivca možda treba potražiti među pacovima sa sela kakav je bio i sam glavni akter dugometražnog crtaća Remi. Pogotovo onima koji se razumeju u dobro vino.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi