Babuna kao sinteza čuvenih vina

  • Objavljeno u Vesti
Babuna kao sinteza čuvenih vina

Vinarija Tikveš ne prestaje da iznenađuje otkrivanjem novih teroara obogaćujući svoju brend platformu Chateaux&Domaines, a jedan od najnovijih uspešnih primera su crveno i belo vino Babuna, limitirane serije koje uz uspehe na takmičenjima privlače veliku pažnju publike.

Premijum bocom i etiketom a uz pristupačnu cenu, bela kupaža sorti albarinjo (80%), šardone (15%) i vionje Babuna White, te crveni blend sorti Babuna Red od plavca (45%), Syrah (35%) i vranca (20%), grabe ka vrhu popularnosti, kako u S. Makedoniji, tako odnedavno i u Srbiji.

Ova specifična vina  iz Veleškog vinogorja mogu se naći isključivo u vinotekama i onlajn prodaji po ceni od oko 1.500 RSD.

Belo vino Babuna 2022 izrazite aromatske svežine na mirisu donosi intenzivne mirise limuna i bele vinogradarske breskve, a tu jasnu citrusnu aromu prati dugotrajan ukus zrelog limuna i grejpa, što će se u harmoničnoj završnici zaokružiti naznakama mesa kruške i zelene jabuke.

Babuna White Tikves

Crveno vino Babuna svakako je autentično zbog najvećeg udela sorte plavac kome dolina reke Vardar kao kakva žila kucavica donosi nalete sredozemne klime koja naravno pogoduje ovoj sorti.

U vinu sa 14,5% alkohola dominiraju mirisi kupine, trešnje i zrele šljive proktane cvetnim notama ljubičice uz fine tragove joda na mirisu tako tipičnim za sortu plavac.

Lepog, punog tela i sočnih kiselina, harmonično poslagani delikatni tanini i alkoholi čine vino pitkim i poželjnim na nepcu dok aromatski dominiraju arome bobičastog crvenog voća, višnje, a u perzistetnoj završnici maline i kupine. Tehnološki izvrsno urađeno vino će bez problema izneti narednih pet i više godina u boci.

- Tajna ovih vina je u specifičnosti teroara – kažu iz vinarije Tikveš. – Tražeći specijalne mikrolokalitete koji daju grožđe za vrhunska vina otkrili smo Babunu koja svojim pojedinim atributima bukvalno spaja Barovo, Lepovo i Belu Vodu u jedan jedinstveni novi teroar u okviru Tikveš Chateaux & Domaines.

Babuna Red Tikves

U neposrednoj blizini obala reke Vardar, na mestu gde se na glinovitom tlu susreću kontinentalna i sredozemna klima a čitave godine o zdravlju loze brine severozapadni vetar, crveno vino Babuna Red 2021 zapravo rađa spoj iskusnih i mladih čokota. Čak 35 leta plavca koji se bere krajem septembra svakako da utiče na kompleksnost vina.

Za vino Babuna White 2022 koristi se loza starosti pet godina koja uspeva na takođe glinenom i dosta posnom zemljištu koje ponekad sadrži određen stepen saliniteta što se uz svežinu može diskretno osetiti u ovom vinu i što ga čini izuzetnim gastronomskim parom u brojnim sledovima čak i sa jačom hranom.   |

nazad na vrh