Žlahtina, kraljica Kvarnera

  • Objavljeno u Info
Žlahtina, kraljica Kvarnera

Turistička zajednica Kvarnera predstavila je u vinoteci Wine&Co u Rijeci projekat „Žlahtina - kraljica Kvarnera“, posvećen najpoznatijoj tamošnjoj sorti, a kojeg je osmislio hrvatski somelijer Klaudio Jurčić s idejom da se utvrde i klasifikuju osnovne karakteristike žlahtine.

- Za Kvarner žlahtina nije samo vino, već simbol našeg lokalnog identiteta. Zato smo od pre nekoliko godina osmislili brend Kvarner Wines i od tada zajednički s vinarima i somelijerima radimo na promociji Kvarnera kao destinacije vinskog turizma. Cilj ovih aktivnosti je i promocija žlahtine za koju želimo da bude ono što je malvazija u Istri ili graševina u Slavoniji – izjavila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

press konferencija TZ Kvarnera Zlahtina kraljica Kvarnera 2

Što se samog projekta „Žlahtina - kraljica Kvarnera“ tiče, okupio je 26 enologa, somelijera, novinara i ocenjivača vina iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Opisivane su karakteristike 34 različitih vina od žlahtine i doneti zaključci koji će doprineti da sorta konačno dobije svojevrsnu „ličnu kartu“. Sumirani zaključci glase:

„Vino je kristalno bistro, svetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na nosu je čisto, dominiraju voćno-cvetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te koktel citrusa i tropskog voća. Note belog cveća prepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje.“

Inače, žlahtina se na Kvarneru uzgaja na otprilike 152 hektara, što je gotovo 95% ukupnih površina pod lozom u Primorsko-goranskoj županiji. Najveće površine nalaze se u Vrbničkom polju na ostrvu Krk, u Novljanskom polju i zaleđu Selca.  |

nazad na vrh