Chateau Prince u premijum izdanju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Chateau Prince u premijum izdanju

Šumadijska vinarija Chateau Prince pustila je na tržište liniju vina s oznakom Premium: barik šardone Princess, Shiraz i Cuvee.

Tri nove upečatljive etikete zasijale su na nedavno održanom Wine Vision by Open Balkan sajmu i udobno se odjednom smestile u portfoliju mlade vinarije Chateau Prince iz Lipovca.

Princess Premium 2022 barikiran je šest meseci u novom francuskom hrastu ali je već po svetlijoj boji jasno da uticaj drveta nije dominantan. Upravo je takva i svilenkasta struktura na nepcu, dok ukus ispunjen aromama cveća i meda apsolutno prati primarne mirisne senzacije. Nešto je punijeg tela od kupaže šardonea i morave Charm koja se na ovogodišnjem nadmetanju Wine Vision Trophy okitila zlatnom medaljom.

Wine Vision 2023 068

Gotovo svi se slažu da je Shiraz Chateau Prince jedan od atraktivnih i široko omiljenih primera vina ove sorte u Srbiji pa je mnoge iznenadila pojava etikete Shiraz Premium 2021. Vino je odležavalo nešto više od pola godine u novom američkom hrastu koji je iznedrio brojne sekundarne note na inače prilično začinskom sortnom vinu.

Vrsni enolog Lazar Ristov (Lazar Winery) udahnuo je širazu sa 14,5% alkohola i punog ukusa dodatne začine karamele, crne čokolade, kafe. Tanini su prisutni ali fino obrađeni pa se vino pije glatko baš kao i potpuni novitet Cuvee 21. Shiraz Premium se tek lagano uključuje u ponudu restorana i vinoteka, u vinariji su mišljenja kako ga je dobro malo pričuvati s obzirom na činjenicu da nije rađen u velikoj seriji. 

Cuvee 21 Premium 2021, kupaža sorti širaz, merlo i kaberne sovinjon u jednakoj razmeri, nosi identičan procenat alkohola i takođe nema nimalo gorčine koja se javlja kod brojnih barikiranih crvenih vina a čine je zaostali, neodrađeni ili zelenkasti tanini. Vino je bilo u drvetu tek toliko da izvuče najbolje iz hrasta: duvan, šumsko voće, crnu čokoladu, karamelu. Prosto je slasno.

Chateau Prince 13B
Publika traži barikirana vina, kaže Maša Blagojević iz vinarije Chateau Prince

Zbog čega je nastala premijum linija pitamo Mašu Blagojević koja predstavlja vinariju Chateau Prince?

- Tokom učešća i predstavljanja naših vina na brojnim manifestacijama primetili smo da, bez obzira što je naš Shiraz iz inoksa fenomenalnog mirisa i ukusa, što je osvajao nagrade i što ga publika veoma voli, da ljudi svejedno neprestano traže barikirano crveno vino. Pre nego što smo flaširali Premium, prilazili bi štandu, pitali jel' imate barikirano crveno, a kad kažem nemamo, kao da se zbune, pa zahvale, kažu nećemo onda ništa. Izgleda da je postao standard da vinarija mora imati takvo vino, ako ga nema, kao da ni ne postoji u tržišnoj utakmici. Znači, publika je jednostavno zahtevala Premium.

Treba napomenuti i to da su vina Shiraz i Shiraz Premium, te Velika Morava na Open Balkan manifestaciji osvojila srebrne medalje.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi