Grašac nastavlja snažno

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vlasnik vinarije Fruškogorski vinogradi, Gordan Bašić Vlasnik vinarije Fruškogorski vinogradi, Gordan Bašić

Vinarija Fruškogorski vinogradi  posadila je ove godine u Banoštoru novih 14 hektara grašca, što znači da sada imaju ukupno oko 45 hektara pod ovom sortom koja poslednjih godina doživljava sve veću popularnosti u Srbiji.

Rast interesovanja publike prate i kvalitet i diverzitet stilova, a dokaz je i to što je njihov Quet Grašac osvojio zlatne medalje na svetskom prvenstvu sorte GROW du Monde 2023 u Kutjevu za berbe iz 2019. i 2020. godine, te na upravo održanom ocenjivanju u okviru sajma Wine Vision by Open Balkan gde je kasna berba grašca Tri Sunca 2019 osvojila zlato u kategoriji slatkih prirodnih vina.

Fruškogorski vinogradi Basic nagrade

- Grašac jeste najzastupljenija sorta u Srbiji generalno i to je dobro – kaže vlasnik vinarije Fruškogorski vinogradi Gordan Bašić, koji smatra da ta sorta treba da bude lokomotiva za brendiranje vinske regije Fruške gore. – Od grašca je vino sasvim dobro kada se pije mlado, odlično sazreva kroz godine, voli i poneki mehurić u sebi i daje odlične kasne berbe. Šta više tražiti od jedne sorte? Ako povučemo paralelu s Istrom i malvazijom, Istrojani imaju veliku prednost da im svake godine dođu milioni turista. Naš je zadatak da ovamo dovedemo svet, da ljudi vide to što ima da se vidi, probaju našu gastronomiju i fruškogorska vina gde grašac može biti značajan adut.

A Grašac Quet 2019 zaista to jeste. Vino s oznakom kontrolisanog geografskog porekla i kvaliteta ozbiljnog je tela i duge sočne završnice veoma zrelog voća u kojoj se nežni tercijari poigravaju sa čulima. Divno izgleda u čaši presijavajući zlatne i zelenkaste tonove. 

Fruškogorski vinogradi Basic

Očigledno je kako mu pogoduje odležavanje u boci i ne čudi odluka da leži minimum devet meseci pre puštanja u promet dok nekoliko sledećih godina samo otkrivaju dodatni kvalitet. Sočno i masno u isto vreme, sa 14% alkohola i visokog ekstrakta, vino se kiselinama upija u nepce gde se prosto može sažvakati.

Uz gulaš od srnetine sa lovačkim knedlama, juneći rep, žute i druge sireve, suhomesnato sremsko predjelo, teleći i jagnjeći sač ili štrudle na kraju večeri, grašac daje sve od sebe da kiselinama utre masnoću hrane, nadogradi aromatske celine, popuni strukturu posnijeg zalogaja i zadovolji svako čulo i ukus.

Bez ostatka.   | 

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi