Vranac Vukoje Rezerva: Ostavština za budućnost

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vranac Vukoje Rezerva: Ostavština za budućnost

Vranac je najrasprostranjenija crvena sorta u regionu, a o njenom sve većem značaju govori i to što će se u okviru poznatog ocenjivanja Concours Mondial de Bruxelles početkom decembra ove godine prvi put zasebno ocenjivati vina od ove sorte kao kategorija za sebe!

Jedan od najznačajnijih promotera vranca u regionu i svetu, Radovan Vukoje iz vinarije Podrumi Vukoje 1982 u Trebinju posebnu strast gaji baš prema toj sorti koja se odomaćila u istočnim delovima Hercegovine. Rezultat toga je i njegovo verovatno najcenjenije vino Vranac Vukoje Rezerva, „crvena perjanica kuće“, kako Vukoje voli da ga zove, koje nastaje samo u najboljim godinama.

- Vranac je sorta kojoj odgovara hercegovačka kraška zemlja i zato ovde daje odlične rezultate. U stanju je da nosi mineralnost i svežinu koju druge velike sorte nemaju na ovom tlu. Za mene nema dileme da on kod nas daje karakternija vina od kabernea, merloa, širaza ili bilo koje druge velike internacionalne sorte – kaže Vukoje koji iza sebe ima 23 berbe vranca.

Vukoje 2023 2
Vino koje ispisuje hercegovačku vinsku istoriju, Vranac Vukoje Rezerva

Vranac Vukoje Rezerva 2016, svega 7.800 boca koliko je napravljeno iz te berbe, dolazi iz 15 godina starog vinograda u Zasad polju.

- Ovo je sedma berba ovog vina koje radimo samo u najboljim godinama. Prva je bila 2003, zatim 2006, 2008, 2010, 2012, 2015 i ova sad. Inače, bila je to jako dobra godina u kojoj je vegetacija na početku kasnila nedelju dana, ali posle smo imali lepo vreme i lepu jesen što je omogućilo da na čokotu ostavimo čak 35% do 45% prosušenih bobica. To radimo redovno s grožđem za Rezervu, ali do tada nismo ostavili toliku količinu bobica da se prosuši. Praktično apasimento na čokotu!

Posebno je važno da grožđe koje krene u dehidratizaciju bude beprekorno zdravo. Rezultat je na kraju moćno vino s izraženom aromatikom, pa i pojedinim notama ne toliko tipičnim za vranac. Tako se u ovom vinu iz 2016. godine uz karakterističnu višnju na nosu pojavljuju i jasne arome maline i suve šljive, što uz dosta začinskih trava, mediteranskog bilja, pa i već nagoveštenih tercijarnih senzacija čokolade i vanile čini okvir budućeg kompleksnog bukea kojeg ovo vino nesumnjivo sadrži u sebi. U ustima još mladalački sveže, lepe voćne strukture i glatkih ali osetnih tanina, s lakoćom nosi čak 15,5% alkohola što ukazuje na to da će se dodatno razvijati u boci minimum još 10 godina.

Vukoje 2023 2
Vino koje ispisuje hercegovačku vinsku istoriju, Vranac Vukoje Rezerva

Da bi došao do ovakvog vina, Vukoje je grožđe prvo podvrgao hladnoj predfermentativnoj maceraciji u trajanju od tri dana kako bi još više izvukao voćne note. Usledili su zatim zajednička fermentacija i maceracija u trajanju od 40 dana na temperaturi od 24 do 26 Celzijusa, posle čega je vino pretočeno u barik burad od slavonskog i francuskog hrasta u kojima je odležavalo četiri godine.

Kada je i ta faza završena kupažirano je u velikim bačvama zapremine 3.000 litara od slavonskog hrasta gde je odstojalo dodatna tri meseca. Usledilo je punjenje i još godinu i po odležavanja u boci pre nego što je Vranac Vukoje Rezerva 2016 konačno bio spreman da izađe na tržište. Što će reći otprilike šest godina od trenutka kad je grožđe za ovo vino ubrano! To je nešto što malo koja vinarija u regionu može sebi da priušti...

- Ovo je ozbiljno vino i s ponosom mogu da kažem kako smo za njega dobijali najviša piznanja širom sveta, i u Kini, i u SAD, i u Evropi. Takođe ga i izvozimo na sva ta tri kontinenta gde ga publika prihvata i zbog toga što je prilagodljiv različitim svetskim kuhinjama. Naime, zbog naglašene mineralnosti i svežine vranac je pravo gastronomsko vino.

Pokušali smo na kraju od Vukoje da saznamo koja mu se Rezerva od ovih sedam koliko je do sada napravio najviše sviđa...

- Ako baš moram da biram istakao bih berbu 2008, a zatim 2015, koju je Džejms Sakling (James Suckling) izdvojio kao izvanrednu, te 2012 koju ste vi u Vino.rs posebno opisali.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi