Novi trio iz Erdevika

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Novi trio iz Erdevika

Potpuno novo belo vino Trianon Blanc, totalno redizajnirani grašac Geronimo, i novo izdanje sovinjon blana ex Cathedra, gde su sva vina iz berbe 2021 ostavljaju utisak da je u čašama novi nivo kvaliteta i ekspresije iz vinarije Erdevik 1826.

Ono što je možda izgledalo kao zabavni eksperiment počevši od napisa na etiketi graschatz Geronimo, sada bez imalo pardona izlazi na vinski catwalk nudeći štedro svoje raskošne vinske atribute. Nova etiketa je pun pogodak baš kao i sadržina boce gde uz očekivanu maksimalnu svežinu vino odaje neobičnu notu ozbiljnosti i kompleksnosti kao da je dodirnulo hrastovinu. Uz vaoma snažan ekstrakt i dugu završnicu vino je tako različito od prvog izdanja...

Erdevik nova vina 303 1815

- Nema tajni – kažu iz vinarije Erdevik. – Grašac dolazi sa grand cru pozicije Gvozdenjak na Fruškoj gori koji je još u doba vladavine Austrougarske okarakterisan kao jedan od najboljih poteza na ovoj planini. Grožđe je u organskoj pripremi, vino sa izuzetno malo intervencije pri vinifikaciji. Pokušavamo sa svežim i nepretencioznim grašcem u kome sortnost i teroar dolaze do izražaja da zauzmemo deo vinske scene.

Geronimo se proizvodi od svog grožđa koliko ga god ima jer u Erdeviku ne rade nikakve kupaže sa tom sortom pa svake godine dobiju oko 10.000 boca. Treba napomenuti da su sva sveža bela vina ove vinarije po istoj ceni od 950 dinara.

U trenutku kada anprimer probamo beli Trianon ili Trianon Blanc 2021 to je potpuno nova etiketa stvorena kupažom 65% pino blana, 25% šardonea i 10% procenata sovinjon blana. Beli „brat“ već dokazanog i kod publike i profesionalaca podjednako tražene crvene kupaže Trianon je po zamisli autora „radno“ belo vino idelano da se prodaje na čašu.

Erdevik nova vina 313 1817

- Pino blan je vino od koga jako puno očekujemo u budućnosti a kod izrade kupaže vodili smo se filozofijom vina iz čuvene italijanske planinske regije Alto Adiđe. Erdevik je ranije od svežih belih vina imao samo Belu Novelu pri čemu potrošnja takvih vina zauzima celih 70% tržišta. Upravo taj segment pokušavamo da zatvorimo kvalitetnim svežim vinima i videćemo šta Trianon Blanc 2021 može da nam donese mada iskreno verujemo da će potrajati u budućnosti.

Šardone za Trianon Blanc je boravio u većim formatima drveta a bitno je znati kako su sve tri sorte u blendu iz organskog vinograda u Erdeviku.

Možda se može reći da je od ova tri vina jedino ex Cathedra 2021 naizgled ista kao prethodne berbe ove etikete. Naprotiv, elegantni sovinjon blan posebno je zanimljiv jer je prvi koji je prema mišljenju tima Erdevik napravljen onako, po njihovom ukusu. I da je apsolutno ispunio sva očekivanja.

Erdevik nova vina 321 1819

- Veoma je zahtevno pratiti fermentaciju sovinjona u drvetu – objašnjavaju. – Nakon tog postupka u francuskom hrastu od 500 litara vino je odležavalo narednih osam meseci u istovetnom gabaritu pa se potom godinu dana stabilizovalo u boci. I dobili smo šta smo dobili.

U ovom trenutku vina nema mnogo, oko 7.000 boca pošto u vinariji rade sovinjon blan i kao svež i iz drveta što je ex Cathedra. I to zato jer u potpunosti žele da prouče potencijal sorte i sopstvenog grožđa u raznim načinima vinifikacija.

Ex Cathedra je sjajno gastronomsko vino u kome sovinjon kao sorta daleko jasnije i više dolazi do izražaja nego što se oseća u beloj kupaži Trianon. Vino je punije, sofisticirano, drvo je suptilno prisutno, a sve je dovoljno razumljivo da Cathedra bude sjajan pratilac, ne samo hrani već i časkanju.  |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi