Vinski letopis Srbije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vinski letopis Srbije

U Galeriji nauke i tehnike SANU, 3. novembra u 18 časova, biće otvorena izložba Vinski letopis Srbije gde će biti prikazan i čuveni Volnijev herbarijum.

Pored arheoloških eksponata, oruđa i opreme za vinarstvo i  vinogradarsto, prvi put se beogradskoj javnosti predstavlja Herbarijum Andreja Volnog sa primercima sorti vinove loze gajene na Fruškoj gori i okolini u prvoj polovini 19. veka koji ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da ga prelistaju u digitalnoj formi.

Multidisciplinarna postavka prikazuje istorijski razvoj uzgoja loze i vinske kulture u Srbiji, predstavljajući istorijsko nasleđe kao i potencijal modernog vinogradarstva i vinarstva. Biće izloženi istorijski nalazi u periodu od gvozdenog doba do prve polovine 20. veka kao i rezultati savremenih genomskih istraživanja vezanih za stare autohtone sorte.

Uz prvi put predstavljene stare autohtone srpske sorte biće i nekoliko do sada nepoznatih a nedavno otkrivenih primenom molekularno bioloških metoda. Predmet izložbe su takođe činjenice o filoksernoj krizi, obnovi srpskih vinograda u 20. veku, te školama i pojedincima zaslužnim za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji.

Autori izložbe koja traje do 29. novembra su Slavica Todić, Željko Tomanović, Milica Rat, Aleksandar Fotić, Miroslav Nikolić i Tomislav Ivanović.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi