Zemna vino iz dunavske zemlje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Zemna vino iz dunavske zemlje

Vino Zemna Reserva 2020 vinarije Matalj nastalo je nakon višegodišnjeg istraživanja vlasnika vinarije Nikole Matalja Mladenovića i enologa Mladena Dragojlovića. Rezultat je moćno crveno vino, prvo s oznakom reserva ove vodeće negotinske vinarije koja je krajinski kaberne ustoličila kao prepoznatljiv srpski vinski brend

U pitanju je blend kaberne sovinjona uz 15 procenata kaberne frana napravljen s idejom da pruži drugačiji pogled na negotinski kaberne, da bude „otklon“ od već očekivanog u vinu Kremen Kamen. Zapravo, Zemna je verna slika drugačijeg terroara od onog vezanog uz položaj Kremenjača i perjanicu kuće Matalj.

Fantazmagoričnim krajem istoka Srbije dominira plava granica Dunava, nebeski mostovi, ali isto tako smaragdni kanjon reke Zemna u selu Mihajlovac gde se nalaze peskovite i šljunkovite naslage Mataljevih vinograda. Tu na položaju Terasa, uz nove zasade sad raširene na 17 hektara, uz ostale sorte uspeva poseban kaberne i kaberne fran. Vinogradi praktično još mladi, starosti od tri do šest godina dali su koncentrisano i potentno, moćno i robustno vino sa 15% alkohola.

vinograd terasa 1
Vinograd Terasa zadužen je za specifični teroar vina Zemna

Poletni naleti voća u prvi mah oraspoložiče svaki nos ali se nakon sat vremena dekantiranja oni smiruju, prepuštaju pozornicu efektima sazrevanja u drvetu. I dok očuvana voćnost ipak ne prelazi u džemasti karakter a nasleđuju je u završnici suptilne note kedra, u fokusu su pre svega posebni tanini koji neprestano održavaju tenziju obogaćeni najvećim delom (70%) novog francuskog hrasta.

- Kako je prema važećim pravilima jedna godina odležavanja dovoljna da se vino može nazvati „rezerva“, Zemna to i jeste – podvlači Matalj. – Kremen Kamen će najverovatnije biti „velika rezerva“, ali je to možda najmanje bitno u čitavoj priči. Pre svega je to put koji smo Mladen Dragojlović i ja prešli tokom poslednji šest godina u potrazi za teroarom koji će iznedriti drugačiji negotinski kaberne. I zbilja, na mihajlovačkoj Terasi je zapravo čist rečni nanos Dunava što stvara potpuno drugačiju pedološku mikroklimu.

Flajer Zemna 10X213mm 1

- Upravo tako, svi zajedno smo osetili taj specifikum  – potvrđuje Dragojlović. – Položaj Terasa je topliji, suvlji od položaja Kremenjača i Bukovo zbog čega smo dobili vino koje je nešto ekstraktivnije, toplije, širem krugu ljubitelja razumljivije. Značajnu ulogu igra i odluka da u kupažu uključimo i sortu kaberne fran kako bi dobili još malo zanimljiviji karakter. Jednostavno, Zemna je vino na koje svi reaguju odlično.

Potpuno je novi i dizajn. Izdvojiće Zemnu na svakoj polici od ostalih Matalj vina. Oštre linije koje pomalo podsećaju na fotografiju munje ispisuju i zapravo prate tok reke koja se zove Zamna, dok je ta mala slovna promena nastala kao potreba da se u jednom pojmu iskaže važnost zemljišta na kojem grožđe uspeva i odnos vinara prema zemlji.

Dizajn nesvakidašnje etikete potpisuje Unibrend, lično dizajner Đorđe Lašić, a Zemna na polici košta 3.000 dinara. |

Foto: Matalj vinarija
nazad na vrh

Srodni tekstovi