Isteniči predstavili treću generaciju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Isteniči predstavili treću generaciju

Proslava 55 godina postojanja porodične firme održana u Peninama Istenič krajem septembra ujedno je bilo predstavljanje novih lidera vinarije.

Treća generacija, blizanci Nik i Mark Istenič zvanično su preuzeli rukovodstvenu palicu od oca Mihe koji spada u legende slovenačke penušave scene.

istenic 1
Osnivač vinarije Janez Istenič

Od 1968. kada je Janez Istenič napravio penušavo vino Barbara klasičnom metodom, kao prvi vinar bivše Jugoslaviji koji je to učinio u porodičnoj vinariji, razvija se svetla priča Istenič penušavaca okićenih brojnim svetskim priznanjima.

U Staru Vas na Bizeljskem došlo je mnogo zvanica da uživaju u penušavcima uz vrhunske zalogaje a mogli su čuti kako će se inženjer agronomije Mark uglavnom baviti uzgojem loze i podrumarstvom dok će ekonomista Nik biti zadužen za poslovanje Penina Istenič.

istenic 2
Preuzeli penušavu palicu Istenič, blizanci Mark i Nik

Najavljeni su planovi razvoja koji uključuju oblikovanje programa penušavih vina u tri kategorije: nefiltrirane penušavce s minimalnim mešanjem i bez sumpora (No. 1, Rare, Cuvée Natura), klasične penušavce (Barbara, Gourmet Rose, Prestige već odlikovan zlatom na Decanteru) i aromatizovane kakav je Desiree.

Svesni da sve više mladih traži bezalkoholne alternative Isteniči planiraju razvoj bezalkoholnih aromatizovanih penušavaca kakav je Desiree, te uvođenje novih turističkih pristupa koji bi dopunili očuvanje baštine. Takođe, u narednim decenijama braća planiraju da se po pitanju vina kreću između klasične savršenosti deda Janeza i vrhunskih eksperimenata oca Mihe, istovremeno tražeći svoj vlastiti put.

istenic 3
Veliki majstor eksperimenta, Miha Istenič

- Penine Istenič bile su pionir u mnogo čemu i želimo nastaviti tu baštinu. Možda će ipak naša priča krenuti u potpuno svom smeru, jer samo tada možemo nastaviti trend da budemo prvi, i možda neki eksperimenti neće uspeti, ali ako uspeju jedan ili dva, postigli smo svoj cilj - rekao je Mark Istenič koji je poslednjih nekoliko meseci sticao iskustva u jednom od najboljih vinograda na Tasmaniji.

Nakon svega prisutni su premijerno probali nova vina i berbe Cuvée Natura 2020 brut nature, Rare 2019 brut nature i No. 1 brut.

istenic 5

Od skoro penušava vina Istenič prisutna su na našem tržištu a posetioci Grand Tastinga 2024 biće u prilici da ih probaju na ovoj gala manifestaciji 24. februara 2024. godine uz prisustvo predstavnika vinarije.   |

Foto: Mediaspeed / Aleksandar Domitrica
nazad na vrh