Nova vina sa pedigreom u Šišatovcu

  • Objavljeno u Vesti
Nova vina sa pedigreom u Šišatovcu

Premijerno smo probali novu berbu, dva bela i jedno crveno vino garažne (još uvek) vinarije Chichateau.

Taman kad pomisliš da će momci iz Šišatovca morati da šire vinariju kako bi smestili čitavu berbu u trenutne gabarite, kad ono prinos od oluje, kiše, suše omane 30 – 50 posto. Al je zato grožđe brutalno dobro. Baš kao i tri vina koja su nam stigla pravac sa Fruške gore, Sauvignon Blejk 2019, šardone Chi 2020 i crvena kupaža Fabula Lagum 2019.

- Pošto smo ograničeni veličinom malog vinograda sve što radimo, radimo ručno. I pošto je tako dobili smo šta smo dobili pa u ovom trenutku imamo oko 3.000 boca etikete Sauvignon Blejk što nije baš mnogo - kažu nam iz vinarije koja je, sada se slobodno može reći, jedna od najintrigantnijih na domaćoj sceni od kad se vinula u nebo roze etiketom Pink Punk.

Shichateau nova vina 358 1828

A sovinjon blan Blejk 2019, fermentisao u korišćenom petstolitarskom buretu od francuskog hrasta, svakako je jedna od zvezda koja upravo kreće da sija sa polica. Vino lepe zrele žuto-zlataste boje je odležavalo u drvetu osam meseci pri čemu je evidentno postignut cilj da se uspostavi balans između uticaja drveta i očuvanja sortnog karaktera što je posebno teško kod sovinjon blana.

Nežni miris i ponešto kremasta struktura uvod su u puno i kompleksno ali neopterećujuće vino kome je potrebno neko vreme da se otvori pa sledi preporuka da se kratko dekantira. Ono što pleni je vrhunska elegancija i kao finale vanserijski lepa voćna završnica.

Shichateau nova vina 369 1831

Po svemu sudeći Sauvignon Blejk 2019 spada u najuspešnije sovinjone vinarije  iz Šišatovca, a šardone Chi 2020 sa 14% alkohola, već od ranije ovenčan brojnim pohvalama takođe je u punom sjaju. Najbolje belo vino Srbije 2020. godine, Chi 2016, Chi 2018 koga je sa 95 poena za magazin Fasltaf nagradio vinski stručnjak Peter Moser tokom manifestacije Wine Vision by Open Balkan, sada su samo uzletna staza za ovaj dragulj fermentisao u slavonskom hrastu od 500 litara, nakon čega sledi devet meseci odležavanja u buradima Luj Latur (Louis Latour).

- Za nas je ovo vino bela perjanica, - napominju u vinariji Chichateau - i važna potvrda da Fruška gora daje jako dobar kompleksan šardone koji se može nositi sa svim svetskim vinima od te sorte koja smo do sada probali. A probali smo ih mnogo. Novi Chi pored sortnog ima i karakteristiku teroara Fruške gore koja postaje prepoznatljiva kao kategorija za sebe što nas vrlo raduje pa etiketa sad već ima ozbiljan pedigre.

Shichateau nova vina 381 1834

Fabula Lagum 2019 je nešto izmenjena crvena kupaža, sada je to 40% kaberne frana, 30% merloa i isto toliko kaberne sovinjona. Vino se ne radi u svim godinama već isključivo iz onih najboljih. Do sad su to bile berbe 2012, 2015, 2016, 2017 i 2019 a u novom izdanju je to pre svega veoma sočno i voćno vino velike svežine i prijatno opijajućeg mirisa.

- Upravo je to ono prema čemu težimo iako je vino barikirano i drvo se oseća. U čitavoj priči nama je najvažnija fenolna zrelost grožđa - kažu u vinariji.

Savršeno grožđe, vrhunska tehnologija, presa koja lagano i satima odrađuje plod da se semenka ne zgnječi i ne unese neki negativni impuls ili savršena ekipa u vinariji Chichateau, ne znamo šta je tajna. Ali Fabula Lagum sa 14% fino integrisanog alkohola i sa svilenim zaokruženim taninima pravi je voćni melem koji se lagano razvija u aromatskim slojevima dok se suptilno pripija uz tanjir sireva i suhomesnatih poslastica.

Da ostane upamćen u završnici.  | 

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh