Vinska istorija u mermeru

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Otvaranje spomen ploče posvećene rimskom caru Marku Aureliusu Probusu Otvaranje spomen ploče posvećene rimskom caru Marku Aureliusu Probusu

Šuljamačka glavica, vinogradarski položaj na obronku Fruške gore, upisao se u istoriju vinarstva za budućnost. Naime, Milorad Milošević Beli, vlasnik vinarije Probus Vineyards, svečano je obeležio postavljanje spomen ploče posvećene rimskom caru Marku Aureliusu Probusu, koji je, kako to stoji uklesano u monolitni mermerni blok, baš na tom mestu podigao vinograd 13. marta 280. godine ove ere.

Vinograd traži slugu a vino gospodara, veli stara mudrost, a naš domaćin Milošević je „sluga“ koji današnje vinograde obnavlja od 2012. Godine.

Nešto kasnije u vinariji Probus Vineyards održana je promocija istoimene foto-monografije posvećene istorijatu i kompletnoj priči koja okružuje ovaj elitni vinski objekat, kao i ljudima uključenim u njegovo nastajanje. Verovatno prvo takvo štivo na ovim prostorima zapravo je koloritna slika ostvarenja velikog sna Miloševića, Slovenca na rodnom tlu Srema u Velikim Radincima.

Probus vinarija 01

Ogromno crveno zalazeće sunce nad redovima loze, kao pozdrav sa zapada iz pravca Rima obasjalo je svečani trenutak na stepenicama mauzoleja i budućeg okupljališta zaljubljenika u vino. Ulogu domaćina i govornika pred više od 50 prisutnih zvanica preuzeo je ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant.

- Ovo nije samo dođaj kojim slavimo istoriju i sećanje na imperatora Probusa već istovremeno proslava uspeha i saradnje koja traje na ovom jedinstvenom mestu tokom zanimljivog putovanja Milorada Miloševića, jednog od slovenačkih državljana koji ovde nije došao u penziju već da radi. A krenuo je putem strasti i posvećenosti da skoro 40 hektara pretvori u vinograde proizvodeći izuzetna vina.

Probus vinarija 05
Vladimir Malbašić, ambasador Slovenije Damjan Bergant i Milorad Milošević

Konkretno je o vezi istorije, ovog događaja i monografije govorio Vladimir Malbašić, direktor udruženja Blaga Sirmijuma detaljno upućen u projekte rekavši da je na ovom mestu najverovatnije postojalo imanje cara Probusa pod nazivom Probusovac.

- U istorijskim izvorima nema za to potvrde no ovaj spomenik sledi jednu antičku tradiciju time što podseća na žrtvenike bogu Liberu, zaštitniku vinograda koji su postavljeni širom rimskog carstva u rimskoj Panoniji. Do sada je pronađeno 27 sličnih spomenika u slavu ovog božanstva.

Probus vinarija 03

Kao posebno zanimljiv apostrofirao je onaj pronađen u Baranji datiran na 4. vek nove ere gde se bog Libero ne poziva samo na zaštitu i zahvaljuje mu se za rodne godine već šalje  poruka za buduće naraštaje kroz citat: Aurelije Konstancije, bivši prokurator vinograda posadio je 400 arpena vinograda između ostalih kupenskim, terminijskim, valenskim i kabaliorijskim vrstama vinove loze. Ako se zna da galska mera za površinu alpen iznosi 1.200 kvadratnih metara to upućuje na činjenicu da je vinograd bio površine oko 50 hektara.

- Ali ovo obeležje nije namenjeno da slavi stara paganska božanstva već da slavi rad i napor pojedinaca i njihovih porodica koje su nastojale i nastoje da nasuprot svim teškoćama i otporima na koje nailaze, urade ogroman posao, postave vinograd i slave rod grožđa i njegov magični plod svake godine – završio je Malbašić.

Probus vinarija 06

Uz lepršanje zastava iznad 17 hektara podignutih vinograda sa pogledom od Majevice do Avale na zlatna i zelena sremska polja, skinuta je crvena pokrivka sa monolita kome je konačni oblik i život udahnuo akademski vajar Vlada Tobić. Otkrivene su četiri ploče sa dva različita uklesana napisa, sa svake strane sveta po jedna.

Prvi posvećen caru Probusu: Markus Aurelius Probus Avgust vrhovni sveštenik tribun naroda konzul pet puta otac domovine na ovom mestu je podigao svoj vinograd 13 Marta 280 godine. A druga kao podsećanje na ideju čoveka koja nas je dovela na ovo predivno mesto: Milorad Milošević građanin Slovenije nekadašnji stanovnik Srema svojim sredstvima podržan od strane svoje porodice je na ovom mestu vaskrsnuo nekadašnji vinograd imperatora Probusa 13. marta 2012. godine.

Probus vinarija 07
Promocija foto-monografije privukla veliko interesovanje

Potom se čitav dođaj preselio pod okrilje vinarije u Velikim Radincima gde je prostranoj degustacionoj sali održana promocija foto-monografije. Bogato opremljena puna je zanimljivog sadržaja koji uključuje ne samo podatke o caru Probusu i događanjima od zasada prve loze, već obilje onih vezanih za istoriju i tradiciju vinarstva i vinogradarstva na ovim prostorima.

Poseban odeljak posvećen je nastanku i razvoju vinarije Probus Vineyards od otvaranja kom je prisustvovalo 15 ambasadora EU, te članovima porodice, u prvom redu supruzi Tatjani Milošević Burkelc i deci, saradnicima, prijateljima, kao i kompletnom porfoliju vina.

Konačno, vrhunski traminac i originalni sovinjon blan, te mirisni i voćni „superfruškogorac“ Magis, kupaža kabernea, merloa i vranca, uz bogato pripremljene zalogaje zaokružili su događaj krunisan jednim od najboljih domaćih pet nat vina Impossible, pa i ponekom čašom penušavca.

Probus vinarija 08

Nakon svega, Milorad Milošević sumira, ne samo ovaj dan i već i svoje bivstvovanje od povratka u Srbiju početkom 21. veka:

- Mislim da će ovo što smo uradili biti atraktivno i na polju razvoja turizma za ljude koje zanima vino, da se kroz priču tradicije i istorije ujedno lepo provedu na lepom mestu. U Fruškoj gori koja je fantazija. A ako nam i nedostaju neki  faktografski podaci koji će podvući čitavu priču, verujem da smo danas ovom spomen pločom zapravo postavili takve pečate za buduće generacije. Pogotovo monografija dokumentovanim podacima koji pokazuju ono što vinarija i vinograd jesu, uz priče o legendama o nastanku vina pre 8.000 godina pa nadalje kao temelj sage o Probusu i vinu koju sam pokušao sam da postavim na ovo mesto i da to monolitom potvrdim. Čisto da ne moramo nadaleko šetati i tražiti potvrdu svega ovoga.

Inače, ono što ne piše u knjizi je redovno ustajanje vlasnika vinarije daleko pre zore, odlazak u vinograd čije segmente gotovo sam obrađuje i što se sasvim dobro oseća u čaši kad je sa zadovolstvom ispijete.

Probus vinarija 12
Milorad Milošević sa suprugom Tatjanom: Vinarija jeste prelepa ali zahteva brojna odricanja, kaže ona

- Vinograd je nešto u čemu uživam, što je mene možda izlečilo od određenih bolesti. On je mesto gde mogu da pričam sa lozom, da se osećam fantastično, i to je ta neka umetnost u čaši – kaže čovek čije je vino BeliM sa geslom „Veruj u sebe“ (Believe in Youreself) u Barseloni 2021. godine osvojilo najvišu ocenu u svojoj kategoriji na takmičenju 50 Great White Wines of the World, kao i titulu najboljeg oranž vina Srbije.   

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi