Džervin zlatan u Beču

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Džervin zlatan u Beču

Jedno od najvećih svetskih nadmetanja vina AWC Vienna donelo je vinariji Džervin iz Knjaževca prvo zlato u istoriji van regiona Balkana i to za premijum rajnski Riesling 2021.

Potpuno nezasluženo skrajnuta iz fokusa velikih vinskih dešavanja u Srbiji je vinarija Džervin koja nakon privatizacije 2017. godine sve vreme tiho nudi vina sa fantastičnim odnosom cene i kvaliteta koji raste iz berbe u berbu.

Strogo kontrolisana proizvodnja, opredeljenje koje naginje organskom uzgoju gde je ogledni vinograd vranca na tri hektara već u trećoj godini, perfektan sovinjon blan koji je osvojio veliko zlato na ocenjivanju Saveza vinara i vinogradara Srbije 2021, kao i zlato na balkanskom BIWC 2022 nadmetanju uz Rose Pinot, te vina koja će tek na tržište, dokaz su velike posvećenosti Džervin tima.

Kompromise možete praviti u vezama ali ne kada je u pitanju vino, stoji na lako čitljivoj i prepoznatljivoj etiketi rajnskog rizlinga Džervin. Upravo je takav ovaj Riesling 2021 svetložute boje sa nežnim zelenkastim odsjajima da najavi sto nijansi svežine u čaši.

rizling džervin 2021

Potražiti možete aromatske opise pomenute sorte u nekom priručniku ili upravo u čaši ovog vina, svejedno je. Medne note i mirisi cveta jasmina, malo kruške i citrusa što se protežu u citrusne kiseline na nepcu, podržane su mineralnošću koja raspomamljuje čulne kvržice na jeziku kako bi vino bilo ozbiljno intrigantno.

Pitko, osvežavajuće, sa 13% alkohola, savršeno odgovara raznim belim i zelenim salatama, a iako potpuno suvo, moglo bi biti odličan kompanjon za suši ili pasulj prebranac.

Rajnski rizling dolazi iz vinograda starog 20 godina od 20 hektara u kome se nalazi i pino noar. Revitalizacija je urađena 2013. godine kada je Džervin privatizovan, a novi se vlasnik opredelio da trud usmeri u razvoj visoko kvalitetnih vina. Baš kao što se rajnskom rizlingu, „kralju belih sorti“ mora raščiniti srpska stigma „špricer vina“, tako je i nekadašnji knjaževački vinski džin Džervin krenuo putem vinskog larpurlartizma baveći se kvalitetom na uštrb zarade.

 Radovan Jovic Dzervin
Radovan Jović, vinarija Džervin

I orjentacija se lagano iskazuje kao pravilna jer na Velikom ocenjivanju vina Saveza vinara i vinogradara Srbije vino Sauvignon Blanc 2019 Džervin osvaja veliko zlato sa 96 bodova.

- Nisam poslao vino na Decanter i jasno mi je da sam veoma pogrešio jer je sovinjon tegodine bio zbilja izvanredan – kaže Radovan Jović iz Džervina. – Sa druge strane prezadovoljan sam što se rajnski rizling u poslednje vreme vraća budući da je to sorta koju vinari generalno najviše vole i koja je veoma pogodna za odležavanje i čuvanje.

Ovih dana dogovoren je i izvoz Džervinovih vina u Rusiju, tako da je jasno kako je ovo vinarija u ekspanziji a Riesling 2021 izvanredno vino za relativno male novce.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi