Sartorius filteri za najveću vinariju Austrije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Sartorius filteri za najveću vinariju Austrije

Austrijska vinarija Winzer Krems eG je najveći proizvođač i najuspešniji izvoznik kvalitetnog buteljiranog vina u Austriji. A kako bi 730 udruženih vinogradara i vinara sa ukupno 1.200 hektara vinograda u oblastima Kremstal, Traisental, Kamptal, Vagram i Vahau postigli što bolji kvalitet za proizvedenih između 12 i 15 miliona litara godišnje, mnogo pomaže oprema jednog, od u svetu vodećih proizvođača sistema za filtriranje Sartorius koga u Srbiji autorizovano predstavlja firma Biotest.

Krems se nalazi uz reku Dunav sedamdesetak kilometara severozapadno od Beča. Spoj tradicionalnog i savremenog vinarstva, uglavnom ručno branje najzrelijih i najzdravijih grozdova čini da se vina ove vinarije nalaze u brojnim konkurencijama, kako klasičnih tako i vina hibridnih sorti gde postižu značajne uspehe. Deo tajne tih uspeha leži u činjenici da se redukuje rod ali i prisustvo tehnologije zastupljene u Winzer Krems podrumima dodaje svoj deo ozbiljnosti.

Winzer-Krems-sartorius

Konkretno, koristi se sitem gravitacije, bela vina se rade bez maceriranja pa su čista, sveža i voćna dok najvrednija crvena sazrevaju u baricima, a za filtraciju su ugrađeni Sartorius cross flow sistemi protoka i do 10.000 litara vina na sat.

Tri četvrtine zasada čine bele sorte gde ubedljivo prednjači Gruner Veltliner (60% ukupnih zasada) uz 5% rizlinga i nešto internacionalnih sorti, dok 20% površine prekriva loza Blauer Zweigelt. Godine 2015. posađena je hibridna (PIWI) sorta  Donauriesling a od berbe 2022 i sorte Donauveltliner i Blutenmuskateller.

Od jeseni 2019. započinje najveći investicioni program u istoriji vinarije. Izgrađena su dva podruma od kojih jedan za fermentaciju i skladištenje, a sve se čini kako bi prerada grožđa bila što nežnija. Potpuno su renovirani podrum, punionica vina i skladište flaša, uvedena je najsavremenija tehnologija fermentacije i hlađenja kontrolisana aplikacijama, kao i pomenuti filtracioni sistemi.

Screenshot 2023 09 14 134009

Sve ovo navedeno uzrokovalo je pravu poplavu nagrada pa je između ostalog na Mundus Vini 2022 vino Edition Chremisa Grüner Veltliner 2021 osvojilo titulu Best of Show Austria white. U novembru 2022. vino Donauriesling 2021 je osvojilo veliko zlato na PIWI International Wine Challenge, u januaru 2023. Gruner Veltliner 2021 ušao je u 100 najboljih vina godine 2022 (Weinwirtschaft). U aprilu je Džejms Sakling (James Suckling) vinu Privat Gelber Muskateller 2022 dodelio 92 poena, dok je na nadmetanju Falstaf Cup, Ried Kremser Kremsleithe Riesling Kremstal DAC 2022 osvojio 91 poen. I tako dalje…

Danas je gotovo izvesno da se ono „nešto“, ta često suptilna razlika između svakodnevnih i vrhunskih vina ako je grožđe iz vinograda dobro i zdravo, zapravo ipak formira tokom prerade i u podrumu. Tu često nailazimo na odrednicu „nežno“ u postupku sa grožđem i vinom na koju se sve više obraća pažnja. Gravitacioni pristup kako bi se izbegao rad pumpi, velika pažnja po pitanju idealne temperature i potapanja očigledno donose benefit na polju očuvanja aroma. A kada dođe na red filtracija i bistrenje, traže se solucije koje će najmanje „stresirati“ vino gde su raznovrsni Sartorius sistemi onaj željeni izbor.

Screenshot 2023 09 14 134234

Manuelni pokretni filtracioni sistem Essential dizajniran je za bistrenje i zadržavanje mikroorganizama. Sistem čine dva ili tri kućišta sa filterima uz još jedno prilagođeno filtriranju vode za čišćenje. Koristi filter kertridže za višekratnu upotrebu a osim mirnim vinima namenjen je i aromatizovanim i penušavim. Sa potpuno zatvorenim sistemom izbegava se oksidacija a protok je od dve do pet hiljada litara na sat. Uz duži vek trajanja kertridža i štednju vode tokom sterilizacije zahvaljujući sistemu recirkulacije, ostvaruje se potpuna kontrola procesa upotrebom senzora. Ventil za uzorkovanje vina omogućava proveru kvaliteta pre flaširanja.

Essential je moguće povezati sa CIP sistemom što daje dodatne opcije poput automatskog doziranja pomoćnih enoloških sredstava.

CIP (clean in place) sistem zapravo snabdeva filtriranom vodom filtracione linije bilo za potrebe čišćenja na 50°C ili za sterilizaciju na 90°C. Ovaj sistem praktično optimizuje potrošnju vode za sve faze a uz sve ostale sisteme poseduje i komplet za automatizovano doziranje enoloških dodataka. CIP sistemi su dostupni sa zapreminama 1000, 1500 i 2000 litara a proizvedena topla voda može se koristiti i u druge svrhe.

20230627 150813

Izvanredan učinak pokazuju Jumbo Star Sartopure® filter kertridži velikog kapaciteta za uklanjanje čestica i mikrobiološkog opterećenja u proizvodnji pića. Najfiniji filterski materijal dostupan na tržištu pokazuje neuporedivu ukupnu propusnost, zadržavanje čestica i zaštitu završne membranske filtracije pre punjenja pri ekstremnoj brzini protoka.

Potpuno polipropilenska konstrukcija čini ga otpornim na sve uobičajene hemikalije za čišćenje i brojne cikluse sterilizacije uz kombinaciju najveće površine filtracije sa najmanjim dimenzijama na tržištu. Ulošci filtera Sartopure® Jumbo Star dostupni su u najširem opsegu veličina pora a njihov modularni dizajn omogućava prilagođavanje svim proizvodnim zahtevima.

Vinosart® PS (0,45 µm i 0,65 µm) je naborani membranski filter kertridž sa unutrašnjom jednoslojnom asimetričnom poliester sulfonskom membranom. Posebno je dizajniran za završno filtriranje vina i penušavog vina. Nudi vrlo visoku brzinu protoka i ukupnu propusnost u kombinaciji sa odličnom sposobnošću hemijske regeneracije.

20230627 150828

Da zaključimo, upotrebom Jumbo Star tehnologije kakva je recimo ugrađenja u vinariji Deurić, takođe poluautomatizovanih i potpuno automatizovanih sistema, osim očuvanja maksimalnog kvaliteta i potencijala vina iskazuje se dodatna pažnja zaštiti i očuvanju prirodnih resursa uz ostvarene uštede. U bliskoj budućnosti ova vrsta tehnologije biće sastavni deo svake održive proizvodnje i ekonomije.

Za dodatna objašnjenja obratite se kompaniji Biotest koja je autorizovani predstavnik nemačkog proizvođača Sartorius za Srbiju.  |

Foto: Winzer Krems
nazad na vrh

Srodni tekstovi