Premijera: Grašac 2022 Veritas Ćuković

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Da grašac daje sjajne rezultate na Fruškoj gori izvesno je, ali da već nulta berba vina ove sorte oduševi obistinilo se u vinariji Veritas Ćuković u Sremskim Karlovcima.

Iz vinograda na potezu Banstol posađenog 2020. godine stigla je prva berba mladog grašca koji je već na premijernom ocenjivanju osvojio zlatno znamenje TOP 50 vina Fruške gore.

- Danas sa osmehom kažem kako je to korona vinograd posađen 15. aprila te godine – objašnjava Jelena Ćuković vlasnica vinarije. – Nismo puno očekivali u krajnjem rezultatu pogotovo što je vreme bilo tako kako je bilo, međutim uradili smo sve što je trebalo i dobili iznenađujuće dobro grožđe po svim parametrima. To nas je ohrabrilo da napravimo našu prvu etiketu grašca.

Možda Grašac 2022 Veritas Ćuković neće dizajnom boce ili etikete privući momentalno pažnju ali vredi ga potražiti na polici jer već na mirisu donosi bogato zrelo grožđe i belo i žuto mesnato voće. Zrelost ovog vina je zadivljujuća za prvu berbu, pogotovo snažna ekstraktivnost, nakon čega sledi uživanje sa primerenih 12,5% alkohola iako se telo čini bogatijim od tog.

Uz sočne kiseline mladog grašca iz inoksa, upravo onakvog kakav sada treba da se proba i popije pre nego što novi uskoro dođe, ulazi se u lepu završnicu koja odaje utisak dosta starijeg vinograda nego što jeste.

Sadni materijal, svih 2.300 čokota klona SK 54 i inače najzastupljenijeg na Fruškoj Gori, stigao je iz Trstenika.

- Očigledno da je klon dobar jer je biljka otporna a grožđe daje jako dobar rezultat – potvrđuje Jelena koja sve više vremena provodi u vinogradu i podrumu. - Prošle godine smo dobili ukupno 2,6 tona grožđa, ove očekujemo barem tri i po jer je grožđe ponovo lepo. Biće ga po čokotu oko kilogram i po, i unapred mu se radujemo.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi