Princeps, prva vinarija penušavih vina u Srbiji

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Princeps, prva vinarija penušavih vina u Srbiji

Registrovana je i u krugu Vinarije Deurić pokrenuta Princeps, prva vinarija specijalizovana za proizvodnju penušavih vina u Srbiji. Penušavci od autohtonih sorti iz nove linije Perlage, rađeni tradicionalnom tehnologijom šampanjca, pojaviće se na tržištu već naredne godine, obećava vlasnik vinarije Mitar Deurić.

- Dugo smo sanjali snove o mnogo magičnih balončića, a danas su oni postali realnost – objašnjava ovaj vinski vizonar.

Princeps je bila prva etiketa penušavog vina koju je predstavila vinarija Deurić. Ona je postala ponos i put u svet mehurića moderne vinarije u Maloj Remeti, a danas je po toj etiketi ceo jedan koncept dobio ime i svoju ličnu kartu

Dok se glavni projekat nove vinarije privodi kraju, Princeps je registrovana u okviru postojeće Deurić vinarije. Objekat kapaciteta između 50 i 60 hiljada boca penušavih vina rađenih tadicionalnom tehnikom biće lociran iznad postojeće vinarije i predviđeno je da se u boutique maniru, gde je fokus na najvišem kvalitetu, rade samo dve linije.

Deuruc 78
Mitar Deurić, vlasnik vinarije

Liniju The, nazvanu po istoimenom vinu The gde je berba 2019 proglašena najboljim penušavim vinom Srbije 2022. godine činiće dve etikete, Blanc de Blanc i Blanc de Noire, dok će linija Perlage predstaviti penušava vina od domaćih autohtonih sorti morava i grašac.

U planu je saradnja sa francuskim stručnjacima radi osvajanja što višeg kvaliteta a baš iz ove linije na tržište će već dogodine prva penušava vina laganog i lepršavog stila koja nisu predugo odležavala na kvascima.

- Zato će vina iz linije The odležavati barem dve do tri godine kada se mogu i očekivati – napominje Mitar Deurić i dodaje - Danas sa ponosom otvaramo još jednu važnu stranicu naše vinske pustolovine a vinskom svetu predstvaljamo vinariju Princeps. Nakon nekoliko godina učenja, sticanja iskustava iz svih izazovnih berbi u kojima se naš tim formirao i kalio, pre neki dan zvanično se rodila prva specijalizovana vinarija za proizvodnju penušavih vina u Srbiji. Srećni smo, ali ujedno i svesni velike odgovornosti koju put mehurića pred nama nosi sa sobom. Živeli!   "

nazad na vrh

Srodni tekstovi