Kad udari nebo na Srbiju

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Oluje su pred kraj jula poharale region. Udari vetra i preko 150 km/h, obilna kiša i grad. Ma koliki bes prirode bio, čini se da je u većini slučajeva poštedeo vinograde koje je već ozbiljno oštetila plamenjača i pepelnica.

Loše vesti stižu iz trsteničke vinarije Stemina gde je 80% vinograda uništeno gradom veličine šljive a ponegde su i redovi popadali.

- Nije dobro – kaže Stefan Pantić –Rod iovako nije bio dobar, ništa neće biti od berbe ove godine a videćemo za sledeću.

stemina
Grad u vinogradu vinarije Stemina  / Foto: Vinarija Stemina

Puno problema i kod Aleksandra Vinčića, osvajača Best of Show Decanter priznanja sa vinom Grašac beli 2020.

- Velika šteta, porušeno mi je dva, možda tri hektara vinograda, stubovi izvaljeni. Prvo je pala velika količina kiše, raskvasila zemlju a onda je vetar rušio sve. Ima velike štete i na objektima u Šidu, krov sa hale za opremu prizemljio se na traktore i mašine – kaže Vinčić.

Ivan, vlasnik vinarije Trivanović kaže da su u pojedinim vinogradima u Erdeviku oštećeni drveni stubovi a u jednom naletu je tu i u Čereviću grad oštetio lozu.

vincic
Vinogradi vinarije Vinčić kod Šida posle  oluje  /  Foto: Vinarija Vinčić

Oluja i led nisu direktno ugrozili vinograde vinarije Vrt u Riđici ali je skupoceni uređaj cooler otkazao, više od dvadeset puta dolazilo je do prekida snabdevanja električnom energijom.

- Kod nas nije bilo strašno, dobro smo prošli – stiže raport od Nikole Mladenovića Matalja iz Negotinske Krajine. Slično je i na Rajcu potvrđuje Kristina Lukić iz vinarije Dalia, a ni u Župi nema veće štete, zapaža dr. Radovan Đorđević iz vinarije Čokot.

U Šumadiji je sličnog mišljenja Saša Novaković (Art Wine), predsednik Udruženja vinogradara i vinara Šumadije, dok je štetu u vinogradima u Milutovcu, Poljni, Sugubini, Božurevcu prijavio enolog Marko Malićanin. Mladen Dragojlović, enolog koji sarađuje sa većim brojem poznatih vinarija širom zemlje procenjuje da su vinogradi odakle dolazi sirovina za vina koja potpisuje relativno dobro prošli.  

Jesmo li na pragu godine još gore od čuvene 2014. ostaje da se vidi.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi