Hercegovački šardone među najboljim belim vinima regiona

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Hercegovački šardone među najboljim belim vinima regiona

Vinarija Vukoje iz Trebinja dobro je poznata ljubiteljima vina i izvan prostora bivše Jugoslavije, prevashodno po vrhunskim vrancima i žilavkama, autohtonim sortama tog dela Hercegovine. Međutim, pažnju sve više privlače njihova dva izuzetna bela vina od šardonea koji dolazi iz vinograda Zasad polje uz samo korito reke Trebišnjice.

U pitanju su relativno nova vina ove renomirane vinarije, Chardonnay Sur Lie Premium i Bela selekcija koja se od berbe 2018 zove Velika selekcija.

Chardonnay Sur Lie Premium 2018 druga je berba ovog vina nakon uspešne premijere iz berbe 2016. Izrazito mineralno vino nastalo je nakon hladne maceracije u trajanju od 48 sati i fermentacije na temperaturi od 17-18 C, nakon čega je odležavalo gotovo tri godine na finom talogu u bačvama od francuskog hrasta i zatim još dve u boci.

Vukoje bela 12

To objašnjava boju starog zlata u čaši, te širok aromatski spektar zrelog vina. Kako se vino razvija u čaši kroz nozdrve nadiru nežni talasi belog voća, marcipana, začinskih nota, cimeta, vanile, te jasnih naznaka tropskog voća u pozadini. Uzbudljiv uvod postaje još impresivniji na ukusu gde do izražaja dolazi mineralni karakter, naglašena voćnost i neobična svežina za ovako kompleksno vino iz toplog podneblja.

Zasluga je to položaja vinograda posađenog na 270 metara nadmorske visine u delovima isušenog korita Trebišnjice. Naravno, u svemu tome ključnu ulogu igraju balans i zamamno telo spremno da iznese čak 14,7 procenata alkohola.

- Ne mogu da se pomirim s tim da mnogi poslednjih godina doživljavaju šardone kao sortu koja daje neinspirativna vina. Čak je u opticaju i ona omalovažavajuća referenca „sve samo ne šardone“ kada se naručuje vino u restoranima. Za mene je to i dalje izuzetna sorta, možda i najbolja među belim, koja veoma dobro sazreva na finom talogu i u Hercegovini daje najbolje rezultate od svih internacionalnih sorti posađenih ovde - kaže Radovan Vukoje.

Vukoje bela 17
Radovan Vukoje,Podruma Vukoje 1982

Ovo je ujedno jedno od vina koje izlazi u najmanjoj seriji iz Podruma Vukoje 1982, svega 2450 boca namenjenih vrhunskoj gastronomiji pre svega. Majstorsko vino, originalan i inspirativan primer šta sve ova popularna sorta može da ponudi.

Za razliku od njega, u vinu Velika Selekcija 2018, šardone zauzima oko 60 procenata dok ostatak čine lokalne sorte žilavka (25%) i dubrovačka malvasija (15%). U suštini ovo je jednostavnije vino za razumevanje, prijemčljivije na prvu impresiju.

Vukoje je prvu ovakvu kupažu napravio iz berbe 2007, a zatim s manjim izmenama u procentima tri sorte izbacio na tržište i berbe 2011, 2013, 2015, 2016 i sada 2018. Da se radi o vinu kojem ovaj vinar odaje posebnu pažnju vidi se i po tome što ono jedino uz Vranac Reserva nosi autorov potpis na etiketi.

Vukoje bela 12

- Volim da kupažiram vina, da eksperimentišem u podrumu. Ovo je bila moja posveta velikim vinima Friulije, italijanske vinske regije koju posebno volim. U takvim vinima lični pečat je veoma bitan, a to Velikoj Selekciji daju žilavka i dubrovačka malvasija. Žilavka donosi mineralnost, a dubrovačka malvasija svežinu i belo cveće u aromatskom profilu. Naravno, šardone sve to zaodene u raskošno telo i finu strukturu - objašnjava Vukoje napominjući da u oba vina veliku ulogu igra klon šardonea VCR 10 koji je u stanju da sačuva kiseline i u toplijim podnebljima a koristi se i u proizvodnji čuvene frančakorte.

Sve tri sorte u ovom vinu vinificiraju posebno. Šardone nakon dva dana maceracije na 8 do 10 stepeni i fermentacije odlazi na odležavanje, prvo u inoks a zatim u barik. I žilavka prolazi kroz dva dana maceracije, a malvasija oko 12 sati. Vina se posle dve godine kupažiraju u velikoj bačvi gde ostaju sljubljena još pola godine pre nego se rasstoče u nekih 5.000 boca.

Velika Selekcija doima se osetno svežije od Chardonnay Sur Lie, što joj daje veliki gastronomski potencijal. Sve u svemu, dva izuzetna bela vina koja pokazuju raskoš hercegovačkog teroara i umešnost jednog od najistaknutijih vinara u regionu.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi