Premijera: Grašac beli 2022 Đurđić

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijera: Grašac beli 2022 Đurđić

Prvi grašac vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca, Grašac beli 2022, pojavio se ovih dana sa braon-zlatastom etiketom, specifičan jer je delimično fermentisao u keramičkom jajetu osam meseci a potom kupažiran delom vina iz inoksa.

Zanimljivo je da grožđe stiže sa tzv. istorijskih vinograda na kojima je začeta priča o danas vodećem klonu u regionu SK-54, što je donekle i rezultiralo bojom etikete koja sugeriše na posebno značajan teroar.

Zelenkasto-žućkasto, veoma harmonično, sočno i mineralno sa 12,5% alkohola, vino donosi potpuno novu vizuru u sferi grašca svojim ne izrazitim, ali postojanim kiselinama nalik na teksturu grejpa i prepoznatljivim aromama jabuke na nosu uz malo ličija. Blage naznake dima, grejpa i zelene dinje u završnici dodaju kompleksnost čineći Grašac beli vinom za analizu i uživanje uz brojne sledove laganih jela, tako različitim od svežih grašaca za instant upotrebu.

Prija mu čak malo niža temperatura serviranja kako bi dodatno istakao arome, a ne predstavlja problem ni ako se zagreje u čaši.

Grašac iz mladih vinograda vinarije Đurđić je bran i 2021. godine ali je rađen samo penušavac, dok je 2022. rađen i penušavac i vino u keramičkom jajetu. Proizvedeno je ukupno 3.000 boca, planiran je rast količina, a od ove godine, daljim stasavanjem vinograda, najavljena je i sveža varijanta iz tanka.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi