Vinum ima najbolji penušavi grašac

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinum ima najbolji penušavi grašac

Sredinom juna u Hrvatskoj održano je GROW du Monde ocenjivanje vina od sorte grašac, a potom konferencija GO GROW i mali salon vina ove sorte u Osijeku.

Drugi GROW du Monde doneo je nova značajna priznanja srpskim vinarima. Penušava Dina Grašac Brut 2020 Vinum osvojila je trofej kao najbolje penušavo vino, Grand Fru 2020 Vinčić je najbolje ocenjeno odležalo vino, dok su još dva zlata u istoj kategoriji pripala grašcima Quet Fruškogorski vinogradi iz berbi 2019 i 2020.

Dodeljeno je ukupno 11 platinastih odličja i oko 50 zlatnih medalja, a zanimljivo da nijedan srpski grašac nije osvojio zlato u konkurenciji mladih vina, pa ni Grašac Beli 2020 Vinčić koji je nedavno na Decanter World Wine Awards poneo laskavo priznanje Best in Show in platinastu medalju!

Što se priznanja za srpska vina tiče, srebra su pripala vinarijama Šijački, Tri međe i oblak, Šukac i Patkov podrum, oranž vinima iz amfore Carica Jelena Malča i Grašac Amfora 2017 Vinčić.

Tanja Drakulic
Prvi proseko od grašca, Pena Bela Baza

Recimo i to da je mali salon grašca održan u okviru manifestacije iznedrio neke zanimljive premijere. Pre svega prvi prosecco od grašca Pena Bela vinarije Baza Tanje Drakulić koji je osvjio bronzu, a zatim i Grašac 2022 Đurđić. Nova vojvođanska vinarija Gnezdo predstavila je nežno i elegantno vino od iste sorte, dok su vinarije Verkat, Trivanović i Tri međe i oblak još jednom pokazale kako sa Fruške gore stižu sve bolja vina od ove sorte.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi