Tajna manastirskih rezervi

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Tajna manastirskih rezervi

Tri Filigran Reserve, potpuno nova sortna linija vina iz Vinarije manastira Bukovo donosi vrhunski kvalitet i doživljaj, ali i jedan veoma mudar potez. Umesto da požure s izlaskom na tržište Filigran vina Cabernet Sauvignon Reserve, Game Reserve i Merlot Reserve, crvenih vinskih dragulja iz berbe 2019, u manastiru su odlučili da sačekaju.

Istina, u jednom trenutku početkom 2022. godine pojavio se Filigran Merlot 2019 i namah izazvao oduševljenje svih koji su ga probali. Ali, ubrzo je usledila odluka da se sva vina iz berbe 2019 zadrže u podrumu, uključujući i merlo koji su povukli iz prodaje.

- Berba 2019 bila je specifična, videlo se to već u vinogradu. Nismo radili ništa posebno drugačije u odnosu na ranije, tačnije od 2017. godine od kako radimo organski vinograde. Berba je bila nešto kasnija, uz dosta sunca. I dala je dobra vina kod svih u Negotinskoj krajini – priča otac Platon koji u manastoru radi kao podrumar.

Manastir Bukovo 093
Sprema iznenađenje iz Vinarije manastira Bukovo, otac Platon

Vina su rađeno na identičan način kao i ona iz dve prethodne berbe. Zdravo, potpuno zrelo grožđe sa pomalo suvarka izmuljano je. Korišćen je vinobran, vršeno potapanje kljuka 40 dana, vina su zatim odležavala u mešavini novih i starih buradi od srpskog hrasta zapremine 225 i 500 litara.

Po završetku proizvodnje podrumar i tehnolog su zaključili da vina imaju ogroman potencijal, ali potvrda je stigla nešto kasnije.

- Tek kad smo uradili analize, kad smo videli koliki su ekstrakt i alkohol, razumeli smo da imamo nešto potpuno drugačije. Dobio sam pomalo i kritiku od naših staresina zbog visokog alkohola koji je dohvatio i 16,5% čak 17%, ali ponavljam, ništa posebno nisam radio a odskočilo je tako. Odlučili smo da takvo vino treba dodatno da odleži u podrumu kako bi bilo posebno pa rešili da ga povučemo i kasnije plasiramo kao rezervu – završava Platon.

U međuvremenu prošlo je mnogo ozbiljnih vinskih poznavalaca kroz manastir i iopšti je konsenzus da se radi o nesvakidašnje kompleksnim vinima koja se izvanredno nose sa svim tim alkoholom, znatne punoće i velike voćnosti.

Kolekcija Reserve, nekih tri do pet hiljada boca po etiketi, biće dostupna na tržištu od jeseni, kada je planirana i njihova promocija.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi