Premijera: Kunst. 2021 Erdevik

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijera: Kunst. 2021 Erdevik

Premijerni narandžasti suvi pino griđo pod nazivom Kunst. vinarije Erdevik iz berbe 2021 je zapravo prvo duže macerirano vino popularne vinarije.

Kunst. (i tačka) uz podnaslov PG 2021 (pino griđo) izrazito je prepoznatljive etikete blistavo ćilibarne boje sa eksplozijom ružičastih i oranž tonova i plamenova. Deluje spektakularno u čaši, voćno na nosu, a ubrzo potom i na nepcu gde donosi štipkavu svežinu koju prate kompleksne arome letnjih plodova.

Uz prisutnost tanina od dodira drveta odaje dozu univerzalnosti gde pokriva sve od aperitivnog vina, preko bele, roze, oranž sfere, pa čak zalazi i u crvenu, te se tako može posmatrati i u smeru uparivanja sa hranom.

Erdevik 18

- Ne, ovo nije oranž vino već rezultat tri dana maceracije sa minimum intervencije u vinogradu i podrumu uz odležavanje 18 meseci u korišćenim baricima od francuskog hrasta – otkrivaju nam u vinariji za vino iza kojeg stoji enolog Tanja Đuričić. – Zapravo je to naš pilot projekat i potpuno novi početak jer smo postali ponosni vlasnici vrlo starog vinograda od 19 hektara u Erdeviku na položaju Gvozdenjak koji je tokom bitisanja Austrougarske na prostorima Fruške gore bio okarakterisan kao Grand cru.

U tom vinogradu su još grašac, sovinjon i pino blan, nešto šardonea, a Kunst. je znači početak nove linije vina Erdevika sa minimum intervencija gde se sa pravom nadaju i esenciji kvaliteta kao rezultat velikog rada na lozi.

Za početak su urađena dva bureta a već su eminentni beogradski restorani rezervisali prve količine.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi