Dve decenije SERSA

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dve decenije SERSA

Na svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt, u osvit 3. juna, svetskog Dana somelijera, uz brojna vina, zalogaje, živu muziku i ples obeležen je dvodecenijski rad Udruženja somelijera Srbije - SERSA.

Voditelj programa Aleksandar Srećković Kubura, čuveni negativac iz serije Tajna vinove loze, pojasnio je da je SERSA osnovana 2003. godine od strane pet osnivača, profesionalaca okupljenih oko ljubavi prema vinu i poslu somelijera.

Grupacija je već prvih godina uspela da postavi visoke standarde u obuci somelijera gradeći novi i bolji svet za vino i vinsko tržište. Lestvica je podignuta u organizaciji takmičenja somelijera, ocenjivanju vina, opštoj kulturi uživanja u njemu.

ALX 2849 result

Na prvom takmičenju somelijera 2004. godine pobedio je Stevan Rajta a uspeh ponovio dve godine kasnije kada je osnovano i Udruženje somelijera Vojvodine. Od 2008. godine SERSA je član međunarodnog udruženja somelijera ASI. Te godine pobednik takmičenja bila je Đurđa Katić, kao i 2010.

Za ovih 20 godina sprovedena je 61 obuka somelijera nivo 3 sa preko 1.500 polaznika, dok je kroz sve ostale vrste obuka prošlo više od 5.000 osoba. Održano je 116 stručnih predavanja, masterklasova i radionica a SERSA je pružila pomoć pri osnivanju još tri nova udruženja: Asocijacija somelijera Šumadije, Udruženje somelijera Zlatiborskog okruga i Udruženje somelijera jugoistočne Srbije.

Održano je ukupno osam takmičenja za najboljeg somelijera, tri nacionalna takmičenja u poznavanju penušavih vina, takmičenje mladih somelijera. Na prvom takmičenju penušavih vina u Srbiji bilo je devet etiketa dok ih je danas, osam godina kasnije, više od 45.

804A5026s result

Među najvažnije uspehe ubraja se organizacija Generalne skupštine ASI u Beogradu 2016. godine, te takmičenja somelijera Balkana 2018. i 2022. godine. Na ovom prvom  pobednik je bio Vuk Vuletić.

Tokom večeri najavljeno je da je Srbija domaćin takmičenja za najboljeg somelijera Evrope i Afrike 2024. godine gde će se za titulu najboljeg boriti somelijeri iz 43 zemlje od 10. do 15. novembra.

Predsednik SERSA Dejan Živkoski se zahvalio u prvom redu svim srpskim vinogradarima i vinarima a potom posebno istakao prisutnog vinara Oskara Maurera kao čoveka koji je podstakao razvoj organske proizvodnji u Srbiji ali i ostalima koji su omogućili razvoj vina i vinske kulture na našem prostoru. Dao je i obećanje da će na svetsko prvenstvo dovesti 500 gostiju i čak 44 zemlje učesnice, te da će to biti najveća svetkovina hrane, rakije i vina ikada održana u Srbiji. U tom smislu zamolio je za pomoć sve koji su u mogućnosti da je pruže.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi