Kulturno vinsko leto u Negotinu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kulturno vinsko leto u Negotinu

Tek je godinu dana prošlo od otvaranja novog objekta vinarije Frunza Aglaja stacionirane u pitomom ambijentu Bukovskog brda, a vinski turizam već je ozbiljno zakucao na vrata vlasnika Vladimira Frunzalerovića i njegove ekipe. 

Vinarija od koje je primetan degustacioni prostor dok je sve ostalo ispod zemlje udaljena je desetak metara od džinovskog hrasta. Koncipirana je tako da se nalazi praktično usred vinograda sa pogledom na obližnje čokote autohtonih sorti prokupac, bagrina, crna tamjanika. Od vinarije okružene brežuljcima za svega par minuta se stiže u centar Negotina gde je za zainteresovane obezbeđen smeštaj pa je to još jedna od pogodnosti onima koji žele da se potpuno opuste u uživanju.

Frunza Aglaja vinarija vinogradi 054

- Povratne informacije od gostiju kažu da je njima ovde egzotičan kraj, nešto potpuno drugačije, prijatna kućevna atmosfera. Naša je vinarija apsolutno posvećena vinu i svemu vezanom za vino. Pritom smo gledali da gastronomija bude lokalna, proizvodi iz ovog kraja, sirevi, dimljena mesa od mangulice. Najbitnije je da se gosti osećaju kao kod kuće, za stolom unutra ili napolju, ili tokom obilaska podruma – objašnjava Vladimir dok ispijamo svetlo rozikasto vino sa primetnim taninima i divnom završnicom Crna Tamjanika 2022 iz potpuno nove, lako prepoznatljive autohtone kolekcije u kojoj su još Bagrina i Prokupac. – Takođe imamo lep deo za decu za igranje pored hrasta a vinograd je svega nekoliko metara od njega.

Negotin 660

Prilaz vinariji je odličan. Svega stotinak metara od asfalta puta Zaječar – Negotin je do zgrade i prostranog parkinga ispred nje. Stotinak mesta unutra i napolju uz direktan pogled na vinograde privlači veliku pažnju a to sve u kombinaciji sa sjajnom eno-gastronomskom ponudom čini da je prošlog leta, te prve sezone, ponekad bilo pravo majstorstvo pronaći slobodno mesto. 

-  Zato je uvek dobro napraviti rezervaciju, pogotovu kad čovek dolazi sa puta, iz Beograda, Niša. Mnogo gostiju stiže iz Rumunije kao i naših, lokalnih. 

Negotin 1045

U vinariji se povremeno organizuju proslave, postoji varijanta degustacije vina kao i vina i hrane. Nude se zanimljiva jela poput zečetine u vinu, razni produkti od mangulice, specijalne letnje salate, a prava fešta su sjajni kolači.

Crna Tamjanika samo na prvi gutljaj deluje kao lagano osvežavajuće vino koje ide uz crveno meso ili bilo šta drugo dok koji trenutak kasnije ne shvatite bitnu odliku ove srpske autohtone sorte a to je da završnica nakon vrlo kratkog predaha jako dugo traje. Retronazalno se vraćaju kompleksne i prijatne arome što znači da je potrebno izvesno predznanje za potpuno uživanje.

Negotin 642 01

Cabernet Sauvignon Frunza Aglaja vlada uz tvrde sireve sa Homolja, Prokupac uz sve i svašta, a veliki magnet za posetioce je Bagrina, vino iz pomenute autohtone linije. Ima je veoma malo pa je dostupna isključivo ovde u vinariji, međutim biće je još.

- Imamo nekih 3.000 biljaka na 70 ari, ove godine očekujemo do 3.000 boca kao i prokupca koga ima malo više, kao i crne tamjanike. 

Frunza Aglaja flase 088

Traži se i najskuplje vino, barikirana perjanica vinarije kaberne Dentelle. Obično na kraju večeri ljudi naruče magnum ovog vrhunskog vina kao šlag na torti čitave degustacije.

Smeštaj se radi u kooperaciji u Negotinu, ali se pred leto nude i drugi zanimljivi aranžmani. 

- Postoji kamp Mokranjac na Dunavu, naši prijatelji imaju tu kamp kućice, možete doneti svoj šator ili isti iznajmiti. Spremamo takođe razne radionice za leto u vezi vina, ali i ono što ide uz vino kao što je dobra muzika, još mnogo toga.

Frunza Aglaja vininarija unutra 128

Već sad Frunzalerović najavljuje blues gitaristu Zlatanovića, brojne sporadične svirke jazz muzike koje će se na vreme najavljivati putem društvenih mreža. Tokom jula i avgusta nastupaće poznata grupa Coolaresi na otvorenom, stižu recitatori, koncerti flaute i gitare, dolaziće deca umetnici iz Muzičke škole u Negotinu, a možda se ostvari i lepa ideja piknika u mladom vinogradu.

Mesta se rezervišu na tel. 062 9628946, 064 5992559, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko Facebook stranice vinarije.  |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi