Premijera: Ten Barrels Syrah Reserva 2020, Chateau Kamnik

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijera: Ten Barrels Syrah Reserva 2020, Chateau Kamnik

Syrah sa istaknutim brojem 10 da naznači deceniju ponosa od prve izvedbe kao i mesto među 10 najboljih na svetu je verovatno najtraženije vino skopske vinarije Chateau Kamnik u Srbiji. Ne bez razloga.

Čitava stranica teksta bila bi potrebna samo da se navedu sve nagrade koje je Ten Barrels Syrah Reserva, Chateau Kamnik osvojio širom sveta, od svetskog prvenstva sorte syrah u postojbini Francuskoj, preko Mundus Vini, BIWC, AWC Vienna…

Upečatljiva boca najnovijeg na tržištu vina iz berbe 2020 u sebi nosi pravu aromatsku bombu sa 16% alkohola. Intenzivne rubin boje, visokog ekstrakta i potencijala za dugo odležavanje, vino je stvoreno posebnim postupkom već u vinogradima koji se nalaze oko vinarije nedaleko od centra Skoplja.

Kamnik vinarija 10 reserva 34 204 B

Kako bi se dobio specifičan vrhunski kvalitet radi se dvostruka redukcija koja uključuje zelenu rezidbu. Punoću ukusa i ekstrakta kao i kompleksnost aroma iznedri potpuno zrelo grožđe dodatno ostavljeno na čokotu nedelju ili dve da dehidrira.

Taj se princip pokazao kao vrhunski i možda je ovaj Syrah 10 i najinteresantnije vino u vinariji kažu u Kamniku, a svakako je razlog zbog koga je klasifikovan kao jedan od 10 najboljih na svetu.

Ono što privlači ljubitelje vina su i arome šljive, kupine, crne ribizle za šta je delom odgovoran prstohvat (6%) vranca u većinskoj sorti syrah koja se lako prepoznaje u dugoj začinskoj završnici sladića i crne čokolade, uz moka kafu i vanilu kao rezultat odležavanja 20 meseci u novim buradima od američkog i francuskog hrasta. Meki,  baršunasti tanini odraz su takođe vrhunskog drveta a iznad svega opčinjava savršena harmonija svih prisutnih parametara.

Ovu rezervu iz berbe 2017 stručnjaci su u Nemačkoj postavili na drugo mesto svetske liste ove sorte odmah iza vina Syrah Grandmaitre Eleve en Fut de Chene 2018 proizvođača Gregor Kuonen - Caveau de Salquenen što je samo još jedan dokaz vrhunskog Chateau Kamnik teroara.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi