Koja ste od ovih vina probali?

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Proleće je vreme kada ne scenu izlaze mnoga nova vina. Proverili smo šta je zanimljivo dospelo pred publiku iz srpskih vinarija proteklih par meseci.

Grašac beli 2022, Kiš

Nova pergament etiketa sa tlocrtom vinogradarskog položaja sugeriše da je reč o vinu vinarije sa ogromnim iskustvom i istorijom gde grožđe dolazi sa jednog od najboljih položaja u Sremskim Karlovcima. Šardone boca sa zlatnom kapicom takođe implicira ideju da je grašac u vinariji Kiš dohvatio pijedestal na kome je šardone u burgundiji. Odmah potom slasne kiseline (nije oksimoron) u zelenkastom vinu, solidno telo i osetna završnica potvrdiće da je u čaši mnogo više od belog vina sa 12,5% alkohola uz ribu. Jedan ozbiljan grašac.

Rose 2022, Vino Budimir

Nova berba ali dobro poznati i prepoznati sastav vina čuvene vinarije iz Aleksandrovca. Prokupac i merlo u odnosu 60% prema 40% nešto tamnijom bojom podsećaju da Župa posebno voli i ceni ružicu. Roze i dalje velike svežine ipak ima nešto redukovane kiseline u odnosu na ranije kako bi se dodatno istakla voćna aromatika. U tom smislu jedinstvena aroma nara prijaće u svako doba dana, posebno pri zalasku sunca kada se boja vina i neba izjednače.

AdobeStock 111645659
Foro: Pexels

Zenit Semillon 2020,  Raj

Nešto se novo valja podno Negotina grada iz Rogljevačko-Rajačkog vinogorja. Spoj ekstravagancije teksture i elegancije semijona iz kraja u kome ova francuska sorta iskazuje najviši potencijal dopašće se svakome ko proba vino žute boje sa mirisima zrelog voća i sena. Perfektno izbalansirano telo sa čak 13,5 % alkohola nudi osećaj ozbiljnog vina a ono to dokazuje višegodišnim potencijalom odležavanja. Početni nalet svežine na nepcu nalik na lagani pet nat, uz estetiku etikete prvenstveno će privući mlađu publiku, ali zapravo će od Zenita načiniti perfektnog pratioca čak i masnijim jelima pogotovo teletini ispod peke pripremljenoj negde u prirodi.

Do neba i nazad 2021, Đurđevića Legat

Neobičan u svetskim razmerama spoj sorti pino griđo i muskat otonel navodi na pomisao da je u čaši čitav buket poljskog i drugog cveća. I zaista ovo nadasve lepršavo svetlo žuto vino vinarije iz valjevskog kraja već na nosu daruje pejzaže osunčanog proleća u kojima dominiraju arome ruža i zove dok na nepcu lepo prianja postavljajući postament za lagane zakuske, salate, voćne salate i razne kolače podjednako dobro kao za belo ćureće meso u grilovanom povrću.

Pinot Grigio 2022, Trivanović

U potpuno novom izdanju se ukazuje berba pino griđa iz vinograda u Erdeviku. Ovo inače jako dobro ocenjeno i primljeno na tržitu vino vinarije Trivanović, uz tradicionalno prepoznatljive naznake žutog voća, kruške prvenstveno koja se odmah po otvaranju boce prepoznaje, ljubitelju vina nudi neočekivano istaknutu sočnost prilično retku u vinima te sorte iz drugih vinogorja. Tek jedva primetna doza gorkosti uz izraženu mineralnost ubrojiće Pinot Grigio u brojne gastro kombinatorike.

pexels andrea piacquadio 3755737
Foto: Pexels

Dobra Vila 2022, Chateau Prince  

Prva tamjanika iz vinarije Chateau Prince od grožđa iz trogodišnjeg vinograda na dva hektara u selu Kopljari. Reč je o svežem, lakom, lepom, lepršavom, sa 12,5% alkohola idealnom za leto vinu koje poseduje intenzivnu ali zanimljivu, krajnje prijatnu aromatiku cveća i meda. Na ukusu jednostavno klizi kao rezultat finog balansa kiselina i šećera. Nemojte se začuditi ako vam se ovo vino ukaže kao perfektan pratilac italijanskih voćnih sladoleda, slatke dinje ili raznovrsnih salata (bez paradajza!).

Grašac 2022, Veritas

Od sada u ponudi vina vinarije Veritas iz Sremskih Karlovaca i prvo vino od sve popularnije sorte grašac. Iz mladog vinograda na Banstolu proizvedeno je voćno i živahno belo vino zelenog odsjaja u kome arome citrusa i zelene jabuke uz note egzotičnog voća poput manga ili kivija najavljuju savršeno druženje sa vinom uz obale reke, jezera, mora. Lagana mineralnost ga čini pefektnim izborom za uživanje, posebno rashlađenim na 8-10°C kada će se prisno uklopiti sa morskim plodovima, ribom, belim mesom i svežim sirevima.

Sauvignon Blanc Vivid 2022, Eden

Suvo belo ekstra lagano vino velike svežine i prepoznatljivih nota zelenih jabuka rađeno u inoksu idealno je za suncem usijano podne. U vinariji na obroncima Kosmaja kao da su posebno razmišljali kako će se zapravo solidnih 13% alkohola na morskoj obali upariti sa lignjama na žaru, rizotom, obrok salatama, piletinom i povrćem. Sir škripavac, grilovani, umeće da doda koji sloj zabavnih ukusa vinu. Nov proizvod vinarije Eden već je postao i najprodavaniji iz portfolija dokazujući kako sovinjon u Šumadiji i dalje ima veliku perspektivu.

pixabay wine gd60c1dff8 1280
Foto: Pixabay

Roze Poze 2022, Vrt

Na redu je premijera novog rozea Rozze Pozze specijalno pripremljenog za letnje bašte, zabave, diskoteke, jednom rečju za naredno leto u vinariji Vrt iz Riđice. Vino koje će se ovih dana naći na policama kao da najavljuje razigrane dane jer na etiketi su devojačke noge koje gaze grožđe u poluotvorenoj bačvi a sorte frankovka, merlo i kaberne fran uz učešće 12% alkohola struje u svim pravcima donoseći adrenalin. Boje lososa sa 4 grama zaostalog šećera i 5,8 gr/l kiselina upravo je umereno slasno i pitko i čeka smao da se ohladi. A ime? Pa Roze jer je roze, a Poze jer iz vinarije Vrt pozivaju da se slikate u raznim pozama sa ovim vinom i šaljete im fotke za Instagram.

Chardonnay Multi Vintage 2021/22, Komuna

Retka (javna) pojava da je u boci više od jedne berbe. Zanimljivo vino koje nastaje tako što je jedan deo dobijen preševinom u berbi 2021. Ona je ostavljena u bariku, kombinaciji američkog i mađarskog hrasta tokom cele godine a kad je potom dobijen samotok šardonea iz berbe 2022, u ovoj fruškogorskoj vinariji su načinili blend gde je oko 30% vina bilo iz barika. Dobijena kupaža poseduje svežinu nove berbe ali i ozbiljnost i taničnost one iz barika. Rezultat je izuzetan te su u vinariji Komuna rešili da šardone i ubuduće rade na isti način.

Rose 2022, Verkat

Nova berba rozea iz vinarije Verkat oduševiće svakoga ko ga proba, sigurne su sestre Vrkatić. Mnogima se njihov roze i ranije dopadao, uostalom osvajao je prethodnik srebro u Beču, a po čemu se ovaj razlikuje, probali smo da odgonetnemo. I zbilja, muskat hamburg, sorta od koje je napravljen iskazala je svoj puni potencijal u aromatičnom, dosta mirisavom, lepršavom, pravom letnjem vinu sa 13% alkohola i dovoljno zrelosti da zaintrigira i telom i završnicom. A ono što ga posebno odlikuje je da je - fantastičan! I bez punog tanjira uz čašu.

pexels ketut subiyanto 5050170
Foto: Pexels

Di Shiraz Rose limited 2022, DiBonis

Vino sa palića fantastične boje rubina sa odbljescima boje košpice nara, velike svežine i ozbiljne strukture koje se nedavno pojavilo na tržištu ali je već pre toga osvojilo srebrnu medalju na takmičenju u Mađarskoj. Izuzetna sočnost i prizvuci sortnih slatkih začina uz neobičnu obojenost koja nastaje lakim presovanjem grožđa čine ga jedinstvenim u paleti srpskih roze vina. Za sad se može naći samo u pojedinim bolje snabdevenim vinotekama pa je lakše i povoljnije naručiti ga direktno iz vinarije.

Rizjanika 2022, Lutak

Odnedavno je na vinsku scenu stupila minijaturna superboutique vinarija Lutak. Spremna da intrigira, kombinuje, zaprepasti brojnim etiketama izuzetno malih serija. U masi neobičnih pristupa sortnim vinima, dugim maceracijama na početku se izuzetnom pitkošću izdvojila etiketa Rizjanika. Kupaža rajnskog rizlinga sa 20% tamjanike nudi pristojno telo i aromatsku slast sa nežnim naznakama kruške, zrele dunje, meda, lubenice na ukusu. Ne prejake ali prisutne kiseline  zapravo u ovoj neobičnoj kupaži grade prijatno aperitivno vino kome je teško odoleti čak i na nešto višoj temperaturi. Idealno za piknik bilo da je u maloj bočici (1,75), klasičnoj buteljci, ili onoj od jednog litra!

nazad na vrh

Srodni tekstovi