Vina u čast Vlade Divljana

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vina u čast Vlade Divljana

Na imanju istarskog vinara Ivice Matoševića održana je prve subote maja zabava pod sloganom Živelo prijateljstvo u čast predstavljanja šest specijalnih boca vina posvećenih Vladi Divljanu, legendarnom jugoslovenskom rok muzičaru koji je preminuo 2015. godine u Beču.

U pitanju je 100 kolekcionarskih sanduka koji sadrže po šest boca – tri crne Grimalde, dve bele Grimalde i jednu Antiqua – čije su etikete inspirisane Vladinim pesmama. Prodavaće se u drvenim gajbama sa naslovom Živelo prijateljstvo po ceni od 200 evra, a ceo prihod biće upotrebljen za novu opremu Muzičke laboratorije u Rovinju gde se školuju mladi muzičari.

Screenshot 2023 05 17 141433
Živelo prijateljstvo, Ivica Matošević (prvi s leva) s delom gostiju na svom imanju

- Vlada je voleo vino, a Ivica muziku. Ivica je slušao Vladine priče o vinu, a Vlada je strpljivo slušao Ivičino muziciranje. Kada mi je Ivica ispričao plan koji su skovali s umetničkim etiketama vina i žurkom, prvo sam pomislila da bi Vlada rekao: „Konačno si smislio nešto pametno!“ – napisala je Dina Divljan, supruga preminulog muzičara u pratećoj brošuri ovog projekta vina i muzike.

Matošević i Divljan su imali iskren prijateljski odnos, a posebno su uživali na Matoševićevim feštama u vinariji u Krunčićima koje su se godinama održavale prvog ili drugog vikenda u avgustu.

Screenshot 2023 05 17 141224
Kolekcionarska serija, šest vina posvećenih Vladi Divljanu

- Vlada je bio muzički idol moje mladosti. I onda vam u nekom trenutku takav čovek kaže da je impresioniran vašim vinima. Šta bi moglo biti lepše čuti? Vlada je bio sušta suprotnost klasičnom rokerskom klišeu. Bio je pristojan, tih, jednom reči džentlmen. Ovo što se danas dešava u Krunčićima nastavak je onoga što smo na ovom mestu radili svakog leta dok je Vlada još bio sa nama. Od svega što mi je vino dalo, najvredniji su susreti sa ljudima koje cenim i sa kojima volim da se družim – kaže Matošević.

419357
Beše nekada, Ivica Matošević i Vlada Divljan u Krunčićima pre mnogo godina

Inače, ideju za sve ovo pokrenuo je Mladen Maks Juričić, član prve postave grupe Azra i gitarista originalne postave zagrebačkog benda Film, koji je sarađivao sa Divljanom u grupi Ljetno kino Big Band. Uz Maksa, bilo je tu još mnogo njih koji su s Divljanom ispisivali stranice jugoslovenske rok muzike: Zdenko Kolar (Idoli), Jurij Novoselić (Film, Disciplina kičme, Psihomodo pop), Srđan Gulić Gul (Haustor, Disciplina kićme), Edi Maružin (Gustafi), Marino Pelajić (Azra, Film, Haustor), muzički novinari Petar Janjatović i Petar Peca Popović...

Dirljiv primer kako dobri duh prijateljstva nastavlja da živi u vinu i najlepši mogući način da se ime Vlade Divljana pamti.  |

Foto: Dejan Živančević, arhiva Ivice Matoševića
nazad na vrh

Srodni tekstovi