Sprema se najviši vinograd prokupca

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Sprema se najviši vinograd prokupca

U vinariji Čokot župskog vinara Dr. Radovana Đorđevića iz sela Starci vrije kao u košnici. Šest momaka raznih godišta spremaju alat, materijal, sadnice i kreću ka položaju Prisoje odmah ispod nove savremene vinarije sa jednim od najlepših pogleda na čitav Aleksandrovac i njegovu župu.

Tu na južnoj ekspoziciji i 620 metara nadmorske visine, na tri hektara upravo nastaje verovatno najviši vinograd prokupca u Srbiji, a zasigurno najviši vinograd organski rađen od samog starta odakle će za tri godine krenuti sirovina za vina Experiment i Radovan Prokupac 100%.

Monosortni vinograd biće posađen materijalom, viokama koji je Radovan sam iznedrio a za kalemljenje se potrudila kalemarska i vinarska kuća Bojana Milanovića (Magaza) iz Velike Drenove.

čokot sadnja2

Teren pod izuzetno strmim nagibom sastavljen je većinom od škriljca i krečnjaka pa time Đorđević kao da najavljuje dodatne začinske i mineralne note u budućim vinima. Širina redova je 2,5 metara a razmak 80 santimetara i ovom sadnjom ukupnu površinu vinograda povećao je na 5,5 hektara. Grožđe nije namenjeno prodaji već će se od njega raditi vino u vinariji Čokot, a za zdravlje mu se Radovan ne brine.

- Ovde duva vetar pa razbija – smeje se šeretski dok se znoj brzo suši na čelu doktora za lozu koji je uneo velike promene i bukvalno novi dah u vinarstvo čitave Župe dajući jednu savremeniju viziju, kako osnovne tamjanike i prokupca tako i barikiranih verzija, ali uz spoj tradicije i savremenih metoda i tehnika gde se ponajviše insistira na zdravlju vina u vinogradu i podrumu.  |

Foto: Vinarija Čokot
nazad na vrh

Srodni tekstovi