Premijere: Moša Brut 2020, Jović

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Boban Vidović Foto: Boban Vidović

Penušavo vino Moša Brut 2020 knjaževačke vinarije Jović prvi put je zvanično predstavljeno publici ovog proleća na Salonu vina u Kragujevcu i odmah pokupilo brojne pohvale. Ukupno će biti 1.800 boca koje će se degoržirati serijama po 240 boca tek kada se prethodna količina potroši. Na taj način svaka sledeća isporuka biće nešto drugačija zbog dužeg odležavanja na kvascu.

- Dužim odležavanjem dobiju s etonovi šampanjca koje ljubitelji posebno vole, a idu u pravcu prepečene kore hleba, brioša i slično – kaže Saša Jović. – S druge strane, pomalo se gubi ta prelepa voćna aroma jabuke tako da nisam siguran šta je bolje.

Vinarija prevashodno poznata po potrkanjskom vrancu i rajsnkom rizlingu sada se prvi put predstavlja i sa penušavim vinom.

- Radili smo penušavce još 80-ih godina prošlog veka, isto od sorte šardone, samo nismo praktikovali tehnologiju degožiranja i uvek bi se prilikom otvaranja vino malo zamutilo. Sada kada su penušavci ponovo počeli da dobijaju na popularnosti u Srbiji bilo nam je bezveze što smo zapostvili stil kojim smo se bavili još pre 40 godina – objašnjava Saša.

Odmah po sipanju vino veoma atraktivno peni ali se ubrzo definiše fina, sitna i postojana perlaža. Uz očekivani miris korice tosta i zrelog žutog voća iznenadi dosta aromatske slasti što brut varijanti dodaje posebnu dozu pitkosti.

Na nepcu je Moša izuzetno harmoničan sa mehurićima koji nežno zapljuskuju nepce pri čemu se čini da je tajna u jako dobroj baznoj osnovi mirnog vina sa dovoljno kiselina da uzbudi čulne receptore ali i preuzme ulogu mehurića čak i nakon dužeg boravka u čaši.

Lako ga je zamisliti uz kremaste paste sa dosta putera, uz belo ćureće meso ili mladu janjetinu ispod sača. Uz belu tortu od badema sposoban je da doda svežinu tamo gde je nema dok aperitivno ima onu finu lepljivost na usnama i koštunjavo voće protkano cvetom bagrema na ukusu u završnici koja se dugo oseća. Isto smo oduševljenje vinom osetili i kad smo prvi put probali penušavac sa 12,5 % alkohola u restoranu Pinote.

- Vina iz našeg podneblja su interesantna jer su istovremeno puna svežine ali bogatog tela i kompleksna. To je karakteristika našeg šardonea kao mirnog vina čime je jedinstven u Srbiji i poznavaoci ga lako mogu prepoznati u masi drugih vina ove sorte – objašnjava Saša Jović.

Konačno, vino je ponelo naziv po Miomiru Joviću, ocu braće Jović koga su jednostavni svi zvali Moša.

- Oca niko nije zvao po imenu već samo po nadimku, a on je poznat kao tvorac i dugogodišnji direktor Džervina u vreme najvećeg uspona knjaževačkog džina. Dugo smo se razmišljali oko naziva za vino, no Moša se na kraju nametnuo kao pravo rešenje i ponosni smo što se nalazi na etiketi.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi