Eden u Banjaluci

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Eden u Banjaluci

Pravo hedonističko veče očekuje 20. aprila goste u restoranu hotela Courtyard by Marriott Banjaluka kada će vina vinarije Eden u šest savršenih sledova svojim kulinarskim majstorijama ispratiti šef ovog restorana Dragan Šljivić i jedan od najboljih srpskih šefova i osnivač New Balkan Cuisine koncepta Vanja Puškar.

Tart praziluk je naziv kombinacije Eden vina Vivid Sauvignon sa tartaletama sa prazilukom, majčinom dušicom, medom i limunom u orkestraciji Vanje Puškara. Vivid je lakši sovinjon blan iz inoksa i najnovije vino ekskluzivne vinarije iz Ranilovića, sela između planina Kosmaj i Bukulja.

Trilja, slasna marinirana crvena morska riba (barbun) i mlade špargle inspirisale su Dragana Šljivića da ih ukomponuje sa elegantnim i raskošnim „zelenkastim“ Sauvignon Blanc barrique vinom iz Edena, sve ukrašeno dodatnim herbalnim tonovima ukiseljenog komorača, Holandez sosa, krastavac dolme sa zelenim humusom…

Tri oraha Vanja Puskar 007
Vanja Puškar, jedan od najboljih srpskih šefova i osnivač koncepta New Balkan Cuisine

Višeslojno je prava reč koja odlikuje viziju Vanje Puškara u igri vina Chardonnay sa kombinacijom patea od junetine i teksturno egzotičnih priloga od istog mesa.

Jagnjetina, kako to jednostavno zvuči. Ali u izvedbi Šljivića, konfit od ovog mesa, povrća i suve šljive uz kremu od čičoke i krokete od parmezana savršeno će se venčati uz crvenu bordošku kupažu Velvet u kojoj merlo dominira na kaberneom i kaberne franom.

Juneći rep, za neke vrhunac kulinarskog umeća i gastro ekspresije biće prožet finim taninima crvene perjanice vinarije Eden, vinom Genesis iz sjajne berbe 2017. Rtanjski čaj i ulje od šljive raspaliće dodatnu aromatsku vatru pri svakom zalogaju i gutljaju ove vizije Vanje Puškara.

eden semilion 26
Edenov Semillon 2018, najbolje desertno (ledeno) vino Srbije 2021. godine

Vreme je za šampiona!

Limeta/tonka (egzotični bob) zavređuje posebnu pažnju kombinacijama ukusa, slasti, kiselina, masnoće i začina. Velika zvezda srpske vinske scene, najbolje desertno (ledeno) vino Semillon 2018 naći će se u kovitlacu musa od limete i kiselog vrhnja, limete u raznim oblicima, opaline i meda, slane karamele sa tonkom i sladoleda od karamele, sa cimetom, kramblom od lešnika…

I ko zna čime još sve ne u hedonističkom kreščendu Dragana Šljivića sa ovim jedinstvenim vinom.

Uz živu muziku biće to jedno nezaboravno veče.

Cena 80 KM, rezervacije +387 51/333 120  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi