Šampioni Sveta malvazije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Šampioni Sveta malvazije

Ocenjivanje vina u sklopu manifestacije Vinistra čija će se završna manifestacija po 29. put održati od 5. do 7. maja u Poreču iznedrilo je pobednike, dok će se dodela medalja obaviti 3. maja kada će biti poznati i konačni rezultati.

Čak  90 ocenjivača iz 17 zemalja davalo je svoje mišljenje tokom pet dana aprila na 14. izdanju nadmetanja Svet malvazija održanog u hotelu Parentium a koje je vodila Master of Wine Kerolajn Gilbi (Caroline Gilby). Osim mladih i odležalih malvazija i terana, u fokusu su bili refošk, nešto belih kupaža, šardonea i muškata a ukupno je pristiglo oko 700 uzoraka.

Titula Best in Show pripala je vinu Passito Na'Jm 2020 od sorte Malvasia delle Lipari sicilijanske vinarije Cantine Colosi kao najveće iznenađenje nadmetanja, no treba reći da su uglavnom slatka vina od ove sorte, a kojih je bilo nekoliko, redom privukla veliku pažnju ocenjivača.

Šampionsku titulu za svežu malvaziju osvojila je porečka vinarija Vina Kadum - Kadum Wines, u konkurenciji odležalih Villa Dobravac iz Rovinja šampioni su sa vinom Sonata Riserva 2020.

Merlo de Graia. i vinistra photo3

Kod svežih terana trijumfovao je onaj proizvođača Vina Fakin - fakin good wines dok je vinarija Benvenuti ponela šampionsku lentu za zreli teran Livio Benvenuti 2019.

U konkurenciji svežeg refoška pobednik je slovenačka Kmetija Jogan iz Pobegi.

Platinaste medalje (95+ poena) osvojilo je sedam vina:

Malvazije: Malvazija Sur Lie 2019 Vina Pilato, odležana Malvazija 2020 Vina Deklić i Malvasia Colheita 2009 Justino's Madeira Wines S.A.

Refošk: Vina Prelac 2020, Santomas 2020 i Vinakoper Capris Refošk 2020.

Platinu je osvojilo i desertno vino Muškat San Salvatore 2017 Benvenuti dok je u kategoriji jakih alkoholnih pića platinasta medalja dodeljena vinu Fernet Amaro 78 destilerije AurA iz Buzeta.

Foto: Merlo de Graia / arhiva Vinistra 
nazad na vrh

Srodni tekstovi