Grand Tasting dovodi u Beograd najbolje vinare regiona

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Aleš Kristančič i Miha Batič Aleš Kristančič i Miha Batič

Manifestacija koja je proteklih godina stekla ugled najprestižnijeg vinskog okupljanja u regionu, Grand Tasting 2023 dovodi 22. aprila u Beograd u Hotel Metropol Palace 50 top vinarija s prostora nekadašnje Jugoslavije. Tom prilikom vinari će lično predstaviti publici najbolja vina iz svojih podruma, među kojima i veliki broj etiketa koje nikada nisu bile u Srbiji ili ih jednostavno više nema na tržištu.

Grand Tasting 2019 21
Najbolje od najboljih, Grand Tasting

Ovaj jedinstveni vinski događaj namenjen je pre svega najzahtevnijim ljubiteljima vina koji će na jednom mestu moći da probaju ono najbolje što se trenutno nalazi u arhivama poznatih vinarija, a sve to pratiće i šest izuzetno atraktivnih radionica koje će održati ili sami vinari ili poznati vinski stručnjaci.

Spisak učesnika ove svojevrsne „lige vinskih šampiona“ čini vrh vinske scene od Slovenije do Severne Makedonije što je idealna prilika da se u jednom danu napravi presek onoga što nude najbolje vinarije regiona.

Damijan 20
Damijan Podverščič

Iz Slovenije, iz Goriških Brda predstaviće se s najboljim vinima vinarije Ščurek, Movia, Damijan Podveršič i Klet Brda, te jedna od najcenjenijih kuća za proizvodnju penušavih vina u ovom delu Evrope vinarija Istenič, sve višestruko nagrađivane najznačajnijim internacionalnim nagradama.

Marko Podkubovšek
Marko Podkubovšek

Iz okoline Celja u Štajerskoj dolazi vinarija Sanctum i njen vlasnik Marko Podkubovšek čija su vina burgundskog stila s minimalnim intervencijama gotovo nepoznata u Srbiji i čija proizvodnja uglavnom odlazi u najbolje restorane SAD, Austrije, Holandije, Nemačke i Belgije. O ugledu koji u svetu uživa ova vinarija govori i to da je svojevremno ured predsednika Rusije kada je na čelu države bio Dimitrij Medvedev otkupio celokupnu proizvodnju njihovog pino noara iz 2009. godine!

Gregor Mikuz 1 1
Gregor Mikuž

Iz Štajerske stiže još jedan debitant na Grand Tasting izložbu, boutique vinarija M-enostavno dobra vina koja je u prvoj deceniji ovog veka unela nove ideje na slovenačkoj vinskoj sceni, a sve to će lično predstaviti Gregor i Tjasa Mikuž, vlasnici ove nesvakidašnje vinske priče.

Tu je i najpoznatija vinarija ovog dela Slovenije Puklavec Family Estate koja u Beograd donosi odabrana arhivska vina, neka stara i pola veka!

Matjaž Lemut
Matjaž Lemut

Iz Vipavske doline stiže kultni mladi vinar Miha Batič s vinima koja uživaju veliki ugled u svetu, apsolutno orginalna biodinamička priča koja ostavlja bez daha, a tu je i Matjaž Lemut koji se u svojoj vinariji Tilia Estate specijalizovao za pino noar i koji će ovom prilikom održati i ekskluzivni masterclass na temu modernog slovenačkog pinoa. Poslastica kakva se ne propušta!

Konačno, slovenačku vinsku priču na ovogodišnjem Grand Tastingu zaokružiće vinarija koja će za mnoge biti među najprijatnijim otkrićima manifestacije. Radi se o vinariji Šturm iz Bele Krajine, u Srbiji praktično nepoznate slovenačke vinske regije čija vinska priča tek čeka da bude otkrivena.

Vukoje
Radovan Vukoje

Bosna i Hercegovina poslednjih godina pravi velike korake na regionalnoj i svetskoj vinskoj sceni. Uz Podrume Vukoje 1982 iz Trebinja, redovnog učesnika svih dosadašnjih Grand Tastinga, te vinariju Vinogradi Nuić iz Ljubuškog, publici će se ove godine prvi put predstaviti s najboljim vinima i vinarija Jungić iz okoline Banja Luke, Podrum manastira Tvrdoš, te još dve vinarije iz zapadne Hercegovine, Milas Iz Ljubuškog čiji je Merlot Reserva 2011 bio jedno od najprijatnijih iznenađenja na vinskoj sceni Hercegovine proteklih godina, te Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja čija vina je beogradska publika imala prilike prvi put da proba prošle godine na Regionali.

Coronica 23
Moreno Koronika

Hrvatska vinska reprezentacija i ove godine je na Grand Tastingu s nizom najznačajnijih imena. Uz dobro znane istarske velikane među kojima su Kozlović, Coronica, Tomaz, Degrassi i Veralda, a za čijim će štandovima biti istinske vinske legende Đanfnako Kozlović, Moreno Koronika, Klaudio Tomaz, Moreno Degrasi i Lucijano Visintin, publiku očekuju i vina dvojice doajena hrvatskog vinarstva s kraja prošlog veka Ive Enjingija i Vlade Krauthakera. Obojica donose lično u Beograd prave dragulje iz svojih arhiva, vina koja su napravila istinsku revoluciju na vinskoj sceni regiona. Biće to retka prilika da se ova dvojica velikana vinske scene nađu zajedno na jednoj manifestaciji.

Sandra Simunovic Krauthaker
Vlado Krauthaker

Iz Međimurja stiže tamošnja najistaknutija vinarija Štampar, čija su vina od prošle godine dostupna i u Srbiji, a iz Baranje prvi put u Srbiju dolaze organski sertifikovana Vina Kalazić.

Korak fptp Darko Tomas
Velimir i Josip Korak

Posebno zanimanje izaziva predstavljanje Plešivice, po sudu mnogih najuzbudljivijeg hrvatskog vinogorja poslednjih godina, odakle u Beograd stižu dvojica mladih vinskih lavova Josip Korak i Dominik Jagunić. Obe vinarije postavile su visoke standarde u proizvodnji penušavih i dugomaceriranih belih vina koja će publika u Srbiji prvi put imati priliku da proba. Organizovana je i radionica s najboljim vinima Plešivice koju će voditi istaknuti hrvatski somelijer Tomo Jakopović i vinski pisac Ivo Kozarčanin.

Baraka
Filip Karlo Baraka

Dalmaciju će predstavljati ekskluzivna vinarija s Pelješca Saints Hills čija vina potpisuje slavni Mišel Rolan (Michel Rolland), zatim autentična vina Stina sa Brača, te novi značajni igrač na hrvatskoj vinskoj sceni porodična vinarija Baraka iz okoline Šibenika čija pojedina vina dostižu cenu veću od 200 evra!

Ugledne makedonske vinarije Tikveš, Chateau Kamnik i Bovin dolaze s najjačim adutima iz arhive, a najavljeno je i nekoliko premijera, iz Crne Gore Plantaže donose nekoliko berbi iz premijum linije Stari podrum, a tu je i vinarija Marković koja se profiliše kao predvodnik novog crnogorskog vinskog talasa.

Grand Tasting 2022 73
Vinski spektakl u Beogradu, s prošlogodišnjeg Grand Tastinga

Naravno, pravo zadovoljstvo biće predstavljanje najboljih vina iz najbojih srpskih vinarija pa je ovo prilika da se na jednom mestu okupi vinska elita Srbije s najboljim što imaju u podrumu: Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Milijan Jelić, Temet, Budimir, Matalj, Cilić, Deurić, Sagmeister, Doja, DiBonis, Erdevik, Tri Oraha, Lastar. Najavljene su i vertikale najpoznatijih vina tih vinarija, kao i nekoliko premijera koje su čekale upravo Grand Tasting.

Daniel Daou
Daniel Daou

Konačno, posebna poslastica dolazi iz Kalifornije, gde će kao specijalni gost manifestacije nastupiti čuvena vinarija Daou Vineyards s kaberneima koji se smatraju među najboljima u svetu.

Recimo još i to da će program Grand Tastinga 2023 upotpuniti šest masterclass radionica na kojima će moći da se probaju najekskluzivnija vina, od onih kojima je čuveni Robert Parker dao maksimalnu ocenu 100 poena, pa do arhivskih boca starih više decenija!

Ulaznice za ovaj vinski spektakl puštene su u prodaju preko Tickets.rs servisa, a manji broj biće dostupan i na dan manifestacije na ulazu. Sve u svemu, događaj koji će 22. aprila postaviti Beograd u vinski centar regiona.

Foto: Ivana Čutura, Sandra Šimunović, Darko Tomas, Jaka Babnik, PR, arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi