Fruškogorski vinari na Vinexpo u Njujorku

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Fruškogorski vinari na Vinexpo u Njujorku

Najznačajnija profesionalna smotra vina u Americi Vinexpo održana je u Njujorku gde su na zajedničkom štandu po prvi put nastupili vinari s Fruške gore.

 Uz podršku Razvojne agencije Vojvodine, vinarije Erdevik, Deurić, Chichateau, Imperator, Kovačević i Bjelica su uspešno predstavile svoje proizvode na najvećem i najizazovnijem vinskom tržištu na svetu. Dvodnevni sajam Vinexpo America okupio je više od 440 proizvođača iz 32 zemlje, a tom prilikom je uz brojne druge održan i masterclass o fruškogorskim vinima i teroaru uz medijaciju Vuka Štefanovića (GIG) i tehničku podršku Srđana Tešića.

- Za mnogobrojnu publiku smo bili veliko iznenađenje i samim tim izazvali interesovanje uvoznika i distributera – kaže Ramazi Inaišvili iz vinarije Erdevik, napominjući da su veliku pomoć na štandovima imali od strane srpskih somelijera koji žive i rade u Njujorku. - Pored brojnih sastanaka, ogromno iskustvo su bile radionice gde je do detalja objašnjeno kako bi vina trebalo prezentovati na američkom tržištu od strane najvećih vinskih trgovaca.

Da podsetimo, Srbija ima povlašćen trgovinski status sa SAD i na vina se ne plaća carina prilikom uvoza, a dogovorena je i na jesen se očekuje poseta najvećih američkih distributera Fruškoj gori gde će i ostale vinarije koje sad nisu bile prisutne u SAD moći da se predstave.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi