Breg trostruko zlatan u Nemačkoj

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Breg trostruko zlatan u Nemačkoj

Vinarija Doja iz regiona Toplice pokazala je još jednom veliki internacionalni potencijal svojih vina iz premijum linije Breg osvojivši na prolećnom ocenjivanju Mundus Vini zlatne medalje za sve tri etikete iz te linije: Breg Cabernet Sauvignon 2019, Breg Prokupac 2019 i Breg Merlot 2019.

Da li je ovaj nesumnjivi uspeh definitivno potvrdio ispravnost težnje Gorana Todića, vlasnika vinarije Doja, ka stvaranju crvene premijum linije vina?

- Pa jeste – kaže Todić. – Već smo na jesen 2021. godine dobili u Nemačkoj duplo zlato za Breg Cabernet Sauvignon 2017 i Breg prokupac 2017, ali sad smo prvi put poslali i merlo kojeg nemamo mnogo.

Na tržištu kao da postoje dve struje ljubitelja Doja vina, posebno kad je prokupac u pitanju. Nekima se više dopada premijum Breg Prokupac, drugi tvrde da je onaj „lakši“ iz primarne linije top. Kakva je zaista razlika, pitamo Todića?

Doja 9
Tajna je u vinogradu, Goran Todić / Foto: Ivana Čutura

- Takva razmišljanja uvek postoje. Šta je lepše, bolje, da li pino noar ili kaberne. Slična je priča i sa naša dva prokupca. Grožđe za Breg beremo kasnije te on uvek ima više alkohola jer duže ostaje na čokotu. Ima jaču strukturu, telo. Takođe, ta vina dolaze iz specijalnog dela vinograda. Parcele svake od ovih sorti su nešto veće od hektara i to su vinogradi sađeni 2010. godine. Vetrovi su tu drugačiji, čak i zemlja je specifična, a sve se zbilja odigrava na vrhu brega. Reč je o jednom specijalnom mestu, svi vinogradi su uz stari rimski put koji ide kosom, a sa njegovih strana su padine koje se spuštaju ka dve male reke. Nadmorska visina je 480 metara, zemlja dosta retka i crvena, prosto ide u ljubičastu. Kad čovek stane baš tu, postane mu jasno da tu stoji neki veliki potencijal teroara.

Tri Brega, tri zlata, da li je ovaj uspeh kruna vaših napora u vinariji Doja?

- Vinogradi su u punoj snazi i davaće sve bolje rezultate. Svaka nagrada daje određenu težinu. Iskreno, najviše smo se obradovali kada je Prokupac 2015 na BIWC proglašen za najbolje vino Balkana od autohtone sorte. Jedne godine smo na Decanteru dobili srebro, pa potom zlato. Onda smo dobili zlata sa 95 poena na Decanteru za običan Prokupac i za Breg istovremeno. U Bergamu smo dobili zlato maltene kad god smo poslali vino. Nagrade znači dobijamo u kontinuitetu i to je možda najbolji pokazatelj. Inače, pravimo mi i dobra bela vina ali je očito da se, što se međunarodnih nagrada tiče, više prepoznajemo u crvenom segmentu, mada u Srbiji prodamo daleko više naših belih vina.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi