Tikveš u borbi za održivi razvoj

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Tikveš u borbi za održivi razvoj

Vinarija Tikveš otvara novo poglavlje u vinogradarstvu u saradnji sa vodećim svetskim ekspertima.

U skladu sa strategijom implementacije savremenih svetskih standarda do kraja sledeće godine, vinarija Tikveš je započela saradnju sa jednom od najrenomiranijih svetskih konsultantskih kuća u oblasti vinogradarstva. Na čelu italijanske kompanije Perleuve je Đovani (Giovanni) Bigot, vodeći svetski istraživač i promoter inovacija u vinogradarstvu, globalno poznat po „Bigot indeksu“, metodi za procenu kvalitativnog potencijala vinograda.

On predvodi Perleuve tim koji će zapažanja podeliti sa Tikveš timom, a tu saradnju u narednih pet godina podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Stečena znanja i iskustva iz Tikveš vinograda kasnije će biti implementirana na veliki deo vinograda partnera sa kojima Tikveš ima dugogodišnje odnose. To će imati pozitivan uticaj na dalji održivi razvoj vinogradarstva i vinske industrije u regionu te trasirati put za ostale vinarije ka digitalnoj budućnosti.

Tikveš je već uspostavio efikasan sistem za praćenje svih bitnih parametara za kvalitet grožđa u realnom vremenu kroz aplikaciju ,,4Grapes" što uključuje i podatke agrometeoroloških stanica i satelitskih snimaka parcela od presudnog značaja za donošenje pravovremenih i ispravnih odluka u vinogradarstvu.

- Digitalizacijom u proizvodnji grožđa podižemo kontrolu vinograda na najviši nivo. Sve izraženiji uticaj klimatskih promena tera nas da se prilagođavamo i uvodimo nove prakse u vinogradarstvu, a na ovaj način pokazujemo da smo spremni da preuzmemo odgovornost vodeće uloge u stvaranju pravih uslova za dugoročan i održiv razvoj vinogradarstva i vinske industrije - poručuju iz Tikveša.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi