Velika Morava za veliko iznenađenje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Velika Morava za veliko iznenađenje

Ko nije imao priliku da proba vino Velika Morava 2021 mlade vinarije Chateau Prince iz Lipovca u Šumadiji silno se začudio kako je jedna gotovo nepoznata etiketa trijumfovala u kategoriji Najbolje belo vino Srbije od lokalne sorte.

I upravo dok ovo pišemo stiže vest kako je to vino osvojilo i zlatnu medalju na prolećnom izdanju cenjenog svetskog nadmetanja Mundus Vini u Nemačkoj, te da ga je poznati sajt Džejmsa Saklinga (James Suckling) ocenio sa visokih 90 poena.

Ima li bolje preporuke?

Chateau Prince morava
Vino prepuno divnog zrelog žutog voća, Velika Morava 2021 Chateau Prince

Grožđe za Veliku Moravu dolazi iz vinograda porodice Blagojević u selu Kopljari, dok vino radi poznati makedonski enolog Lazar Ristov. Ćerka vlasnika vinarije Maša Blagojević predstavljajući nam vino prepuno divnog zrelog žutog voća i začuđujuće ozbiljne strukture kaže:

- Naša vinska priča kreće 2014. godine, onako iz hobija. Postavljeni su prvi zasadi i među njima hektar morave. Hteli smo da na dedovini posadimo malo grožđa i drugog voća, čisto da imamo jedno belo, jedno crveno i jedno roze vino te malo rakije za nas i prijatelje. Niko nas nije savetovao, a otac je rešio da posadimo moravu i probus kao ovdašnje sorte. Tako je nastala vinarija Blagojević. Razna smo vina probali pa nam se morava najviše svidela a potom i pokazala kao dobar izbor jer je otporna na sve vremenske prilike i neprilike. Prvu moravu smo flaširali 2016. godine, bila je lepa, ne mogu da grešim dušu, ali svega 500 litara.

Chateau Prince 42
Od hobija do ozbiljne vinske priče, Maja Blagojević

Za ovu porodičnu vinsku priču izuzetno značajna je bila 2021. godina kada su Blagojevići kupili nekadašnju vinariju Rogan u Lipovcu i nadenuli joj ime Chateau Prince. Tog leta se timu priključuje i Lazar Ristov i nova mlada vinska zveda u Srbiji je rođena!

U stvari, Velika Morava 2021 iako pod etiketom Chateau Prince zapravo je proizvedena u vinariji Blagojević, dok će berba 2022 koja kreće ovog proleća doista biti iz vinarije u Lipovcu i biće je znatno više jer su na rod stigla i dva nova hektara morave.

Recimo još i to da se cena ovog izuzetnog vina po vinotekama kreće oko 1.300 dinara.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi