Vrhunska berba 2022 u Negotinskoj krajini

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vrhunska berba 2022 u Negotinskoj krajini

Savremeni naučni sistemi ulaze sve više u srpske vinograde pa je tako spoj brojnih senzora postavljenih između čokota i softvera predvideo sjajne rezultate berbe 2022 kad su u pitanju vina Negotinske krajine. Barem tako tvrdi Vukašin Pejović, direktor kompanije i tima Atfield Technologies, domaće „pameti“ koja se već koristi i u inostranstvu. A naučne tvrdnje ispitali smo kroz stanje na terenu krajnjeg istoka Srbije.

Vladimir Frunzalerović, vlasnik vinarije Frunza Aglaja kaže da berba 2022. nije bila besprekorna baš za sva vina kako je to bilo proteklih nekoliko godina, ali je za crvena bila fantastična!

-  Roze ne možemo još da ocenimo, voćniji je i dobar, dok je za bela bilo malo problema u berbi. No, Negotin je Negotin. Izvukli smo što se moglo jer nije bilo bolesti. Prinos je bio za nijansu manji ali kad su crvena vina u pitanju ovo je bila jedna od najboljih berbi u poslednjoj deceniji sa kojom se eventualno mogu meriti 2017 i 2019.

Frunza Aglaja 007
Fantastična godina za crvena vina, Vladimir Frunzalerović 

Smiljana Arnautović, direktorka vinarije Raj smatra da je godina dala izuzetna vina.

- Imali smo jako sušni period, toliko suv da je bilo teško obrađivati zemlju u doba pre berbe ali je zato grožđe bilo fantastično. I belo i crno koje je svakako dalo najbolje rezultate u vinu. Prošle godine smo probno, prvi put krenuli s organskom zaštitom, smanjivali broj okaca na lozi u svim vinogradima i rezultat je da se rod ponegde smanjio za dve trećine čak. Ali, kratko rečeno ove godine je sve bilo sjajno i veoma smo zadovoljni.

Nikola Mladenović Matalj tvrdi da je berba bila zahtevna ali super kod onog kome je grožđe sazrelo i obrao ga pre kiše u avgustu.

- Inače izrazito suva godina, a kad je takvo leto, crvena vina moraju biti super. Možda budu malo više u karakteru južnih vina, tek malo viši alkohol i određene džemaste arome, ali svakako zanimljiva vinska godina.

Ana Tri oraha Magellan 06
Za konačni sud treba još sačekati, Ana Vraneš

Vinarija Tri Oraha nalazi se u Velikom Gradištu kraj Srebrnog jezera dok su vinogradi u Negotinskoj krajini u selu Crnomasnica uz samu granicu sa Bugarskom. Direktorka Ana Vraneš kaže da ako baš mora da se požali onda će reći kako je rod bio nešto manji nego obično.

- Pošto radimo gotovo isključivo crvena berba je bila fantastično dobra, ali kod nas je svaka takva. Da li je bila i najbolja teško je reći u ovom trenutku jer vina očekuje dugi niz godina u vrhunskim baricima pa ćemo tek kasnije znati zasiugurno.

Manastir Bukovo 153
Crvena vina su super, otac Platon

Činjenicu da je u suštini berba 2022 bila izvanredna potvrđuje i otac Platon iz Vinarije manastira Bukovo.

- Da je generalno bila dobra potvrđuje i to da smo polovinu rinfuze, običnog šardonea i rozea već prodali. Crvena vina su takođe super, merlo i kaberne standardno dobri, game nešto laganiji i sa više voća jer je delom prerodio. U svakom slučaju će berba dati malo drugačije rezultate.

Znači, rezultati dostavljeni iz kompanije Atfield koji su inicirali ovaj tekst ukazuju da nauka nije pogrešila, a to su nam potvrdili su i u vinariji Mikić. Na pitanje da li je berba 2022 kod vas bila izuzetno dobra, Dejan Mikić sa zagonetnim smeškom odgovara: „Sve ide ka tome“.  |

Foto: S. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi