Merlo Žarković za svakoga

  • Objavljeno u Vesti
Merlo Žarković za svakoga

Redak, pa možda i jedini župski merlo, onaj iz omanje vinarije Žarković, osvojio je veoma korisnu titulu Crveno vino Srbije sa najboljim odnosom cene i kvaliteta 2022. godine.

Merlot 2019 čiju etiketu krase zlatne medalje Novosadskog sajma, te možda još značajnije zlato novoustanovljenog Wine Vision by Open Balkan festivala, prodaje se po proizvođačkoj ceni od 800 dinara, za šta kupac dobija dosta toga zanimljivog u čaši.

Zarkovic merlo 162

Braća, Aca kao tehnolog i Saša agronom, vrlo pažljivo i lagano voze svoju Žarković vinsku priču sa godišnjom proizvodnjom oko 5.000 litara vina u selu Raklja na putu između Aleksandrovca i Jošaničke banje. Merlo je sađen 2008. i 2009. godine u vinogradu ukupne površine 1,44 hektara u kojem ima i prokupca, ali i marselana posađenog 2020. godine.

- Nakon što sam diplomirao, tokom sledećih pet godina vršim eksperimente u podrumu da bi vinarija zvanično krenula sa radom 2019. godine – objašnjava Aca Žarković. - Uz naše grožđe radimo još prokupac i kaberne iz kooperacije, kao i tamjaniku jer se u Župi i dalje svaka kuća bavi grožđem i vinom.

Zarkovic merlo 176

Merlot 2019 spada u takozvanu staru školu, to su topla i veoma voćna vina koja na nosu daju otisak hrastovine što dopire iz punog tela. Opsežne ali lepo upakovane kiseline ne čine vino pitkijim nego što jeste. To nije lagani, razigrani merlo, već prilično složena harmonična priča sa dovoljno tanina da istakne svaki gutljaj.

- Godina 2019 bila je karakteristična, slična kao 2022. i moralo je svakog dana da se reaguje sa hranom za kvasce jer je dolazilo ili do zastoja fermentacije ili do odlaska u nekom drugom smeru. A to se sve uglavnom dešava zbog promene klime – kaže Žarković.

Zarkovic merlo 352

Merlo stiže iz vinograda sa 430 metara nadmorske visine i položaja Raklja. Fermentisalo je tri nedelje tokom kojih je tri puta dnevno rađeno potapanje, a korišćeni su selekcionisani kvasci i enzimi. Vino je 18 meseci odležavalo u kombinaciji srpskog hrasta od 500 i Trust barika od 225 litara. U vinogradu se čak dve trećine roda redukuje a pre finalizacije vino nose svom prvom komšiji dr. Radovanu Đorđeviću iz vinarije Čokot na probu.

- Nije sramota da pitamo za mišljenje, popričamo na razne teme, vidimo gde smo u kom trenutku. Ali prvi ključ uspeha je vinograd, pa tek onda podrum – kaže na kraju Aca.  |

Foto: S. Vidović
nazad na vrh