Pinot Noir za prave zaljubljenike

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Pinot Noir za prave zaljubljenike

Gostovanje Matjaža Lemuta vlasnika vinarije Tilia Estate iz Vipavske doline u Sloveniji i degustacija njegovih vina od sorte pino noar bila je svojevrsni masterklas duhovitog vinara, zaljubljenika u ovu sortu.

Lemut je prosto opčinjen pino noarom kome je posvetio i regionalni festival Modri Les Noirs koji se od 2018. godine održava u Sloveniji.

- Šta je crni pino? Ovu degustaciju započinjem opravdavanjem sorte – s osmehom je Lemut započeo izlaganje. – I reći ću odmah da ona u sebi ne poseduje ništa što se od crvenog vina traži. Ima boju ali to nije ona koju očekujete od kabernea, merloa, širaza ili vranca. Možda eventualno od ružice iz nekog drugog vremena. Opet, to je najviše mistifikovana sorta na svetu, oni koji je vole zaljubljeni su do kraja i samo tragaju šta je neko u nekom vinogradu, podrumu, u nekoj berbi posebno iz ove sorte dobio, izrazio se ili pronašao. I konačno smo ove godine na našoj Modri Les Noirs radionici otkrili tu mudrost i zaključili šta je crni pino, a odgovor je jednostavan: crni pino je crni pino!

Druženje je ipak započelo takozvanim žutim etiketama, mladim vinima Pinot Gris 2022, Zelen 2021 i Sauvignon 2022. Sovinjon je elegantan, ne preterano jak na nosu ali maksimalno skladan i pitak. Jedina genetotipski priznata slovenačka autohtona sorta zelen zapravo je opravdala naziv u potpunosti bojom, naglašenom svežinom i kiselinama, herbalnošću. U prošlosti ovakve sorte poput griner veltliner ili furminta nisu bile cenjene. Ili su imale previše šećera ili prejaku aromatiku, sve dok ih nisu novi tehnolozi i tehnologija počeli približavati ukusu modernog konzumenta. Lemut je očigledno dosta poradio u tom smislu.

Tilia Estate (4)
Tilia Estate specijalizovana je za vina od pino noara

- Pitkost je osnovna stvar, takav je i naš sivi pino, vino od koga praktično živimo i proizvedemo 30.000 boca. Svež, sa prepoznatljivi identitetom, ni lak, ni težak. Odlučio sam da od njega živim i to vino plaća sve što inače treba platiti do 15. u mesecu, struju, vodu i ostalo. Bilo bi dobro da plati i neku novu presu, ali… (smeh). Ostalo je praktično nadogradnja.

Matjaž za sebe tvrdi da je prvi slovenački diplomac jer je diplomirao u 6:00 sati 25. juna 1991. na dan kada je Slovenija proglasila nezavisnost. To sve kako bi rekao da je na fakultetu bilo dosta botanike, a da je pored vinograda koji je ovaj agronom postavio već naredne godine kasnije bilo puno lipa. Jer Tilia na latinskom znači upravo to – lipa.

A onda je u čaše dospeo prvi, osnovni Vipava Valley crni pino, ekstra mlad, berba 2022. Bez uticaja drveta to je lep primer jednostavnog i poštenog crnog pinoa sa naglašenom svežinom, lepo odrađenim taninima uz dovoljno tela i voća.

- Najbitnije je da se kod pinoa telo samo u sebe ne zatvori što se često događa gde nema dovoljno iskustva u podrumu. Takođe, razočarenje je kad je previše jednostavno vino, kada je u osnovi to samo malo jači roze. Sveža pino boja uvek ide u pravcu trešnje, nikad rubina, a kad prestari ode u smeđu boju cigle.

Tilia Estate (2)
Slovenački festival posvećen pino noaru, Modri Les Noirs

Drugi crni pino Merljaki 2018 dolazi sa granice sa Italijom. Iz izdvojenog je (single) vinograda veličine jedan hektar, a kako bi se dao značaj mikrlokoacijskim pozicijama. Proizvede se ukupno 2.000 boca vina naglašene svežine, arome trešnje, nešto višnje uz trun kupine i trpkosti što dolazi iz tanina semenke koja fermentiše u pinou kom se želi dati malo više značaja. Dosta je namerno suv, čisto da opredeli publiku i nije za svakoga, objašnjava vinar. Proveo je „samo“ 16 meseci u bačvi jer je vodeća ideja autora da pino zapravo bitno sazreva u boci.

Treći pino Estate proizvod je neobične međunarodne afere. Sama reč „estate“ označava grožđe iz sopstvenog poseda, ništa pretenciozno nije zamišljeno u imenu kad ga je vino ponelo. Nažalost, dobar glas daleko se čuje…

- Globalni svet zapravo je veoma mali te smo 2009. godine došli u neprijatnu situaciju da nas tuži džinovska argentinska vinarija koja je 10 godina posle nas proizvela i zaštitila brend sa imenom Tilia. Jesmo mi imali neku prosečnu globalnu zaštitu imena ali je njihova očigledno bilo daleko jača kad smo se sreli u Njujorku pa čak i u Sloveniji na istom tržištu. Pošto su hiljadu puta veći od nas nisam se hteo tući, ali smo napravili ugovor sa Bodegas Esmeralda vinarijom koja proizvodi tri miliona boca da oni mogu zadržati ime Tilia, a mi na naše dodati Estate. Što oni ne mogu i zato ja danas imam crno-belu sliku na etiketama a oni šarenu sa listićima.

Kao u Burgundiji grožđe za ovaj pino dolazi iz dva posebna vinograda oko vinarije. Jedan je star 25 godina u kome je klon 666 iz Šampanje koji naglašava svežinu. U drugom je najznačajniji za vrhunski pino klon 777 koji ima za trećinu manje grozdove, daje dodatnu jačinu i boju, a nasad je 15 godina star. Vino ima malo manje tela i alkohola, malo više svežine. Ima možda i malo manje boje ali Matjaž napominje da se vrhunski pino zapravo pije u diskretnom osvetljenju restorana a ne na suncem okupanoj terasi.

Tilia Estate (3)
Zaljubljenik u pino noar, Matjaž Lemut u svom vinogradu

Za kraj u čašama je vino Pinot Noir 2019 sa belom etiketom koji se retko može probati na degustacijama dok su sve ostale crne. Da li je to vrh, najbolji njegov pino?

- Pitaju me ljudi koji kupuju moja vina zašto bela etiketa a ja neću reći da li je iznad crnih ili nije. To je vino koji se jednostavno ni jedne godine ne radi sa istom idejom. Od klonova 666 i 777 sa veoma malim grozdovima svake godine na drugačiji način. Ovaj ima 20 procenata grožđa sa peteljkom što da još malo više trpkosti. Bačve su francuske, nove, vrhunske i to je vino za koje mirno mogu reći: Pa šta ako vam se ne sviđa! Dosad je odrađeno 12 belih etiketa a berba 2019 je možda od svih njih najbliža prosečnom ukusu. Postoje ekstremi, recimo godina 2017 koja ima 50% peteljke, veoma zanimljivih aroma ali istovremeno zanimljiva za možda svega 5% konzumenata. Crni pino je sa jedne strane veliki izazov za vinara ali je recimo baš ta bela etiketa boca koju moraš imati kod kuće da se otvori baš u određenom trenutku. I tad znaš zašto je to tako.  |

Sovinjon se pravi u podrumu!

U portfoliju Tilia Estate je i linija bordo kupaža Rubido Estate, ali Matjaž tvrdi da je pino noar apsolutno u fokusu, na prvom mestu pre svih drugih sorti. Čak kaže da je sovinjon blan za njega sorta kojoj treba najmanje preciznosti u poređenju sa crnim pinoom. Polu u šali, polu u zbilji dodaje:

- Svi kažu vino se pravi u vinogradu, a sovinjon se zapravo pravi u podrumu.

Foto: Ivana Čutura, Tilia Estate
nazad na vrh

Srodni tekstovi