Premijera: Kesten 2020 Dumo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: S. Vidović Foto: S. Vidović

Iz prve berbe sa nove pozicije vinograda pino noara vinarije Dumo sa Fruške gore dolazi upečatljivo sortno vino Kesten 2020 koje je odmah zauzelo mesto među 10 Najboljih crvenih vina Srbije 2022. godine.

Vinarija Dumo pobrala je već ozbiljne pohvale na međunarodnoj vinskoj sceni za svoj Pinot Noir sa pola hektara starog zasada, a onda je posađen još hektar ove sorte na brdu Kesten.

- Pošto je prva berba nismo hteli da mešamo grožđe pa je od novog zasada 2020. godine nastalo posebno vino Kesten – kažu u vinariji.

Iako su položaji međusobno udaljeni svega 800 metara različiti su zemljište i pozicija. Tehnolog Tanja Đuričić opredelila se da vino odleži deset meseci u bariku. Zbog svetlije boje više podseća na pino noar Burgundije nego većina srpskih pinoa, dok je aromatski bliži novozelandskim vinima ove sorte. Poseduje lepe kiseline, tanine koji još pomalo zriju, suptilnu strukturu i izuzetnu ekspresivnost koja se uobličava u završnici. Reklo bi se da će vino punu zrelost pokazati za tri ili četiri godine.

- Na salonu pinoa Modri les Noirs u Sloveniji vinar Matjaž Lemut, vlasnik vinarije Tilia Estate specijalizovane za vina od pino noara, rekao mi je kako „pino ne treba da bude zarobljen u svom telu, ali istovrmeno ne sme ni da razočara lakoćom“. To smo imali na umu kada smo krenuli da radimo Kesten – kaže Milorad Jovičić, vlasnik vinarije Dumo.

Cena ovog elegantnog pinoa je oko 1.000 rsd.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi