Vukojeva dva nova aduta za 2023. godinu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vukojeva dva nova aduta za 2023. godinu

Popularna hercegovačka vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja predstavila je u Beogradu u Vinskoj Galeriji na Dorćolu dva svoja nova vina koja će početkom sledeće godine biti dostupna i u Srbiji – Velika Selekcija 2018 i Vranac Rezerva 2016.

Velika Selekcija 2018 Vukoje predstavlja rebrendiranu etiketu Zlatne Selekcije, jednog od najozbiljnijih belih vina u regionu, s tim što je udeo šardonea u blendu smanjen sada na 60%, žilavke je 25%, a 15% čini dubrovačka malvasija. Povećavši udeo lokalnih sorti, vinar i vlasnik vinarije Radovan Vukoje dao je vinu jasniji otisak hercegovačkog podneblja kroz mineralnost žilavke i aromatsku razigranost dubrovačke malvasije.

Vukoje premijere @ Galerija Beograd 2022 (75)

Vino je dve godine odležavalo u hrastovim barik buradima i još godinu dana u boci, poseduje kristalno čistu zlatnu boju sa zelenkastim odsjajima, puno i zaobljeno telo, kompleksno i profinjeno, u savršenom balansu sa čak 14% alkohola. Potencijalno jedno od velikih belih vina regiona!

Vranac Rezerva 2016 Vukoje, nastavak čitavog niza vrhunskih vina pod ovom etiketom, bez dileme je jedno od najznačajnijih hercegovačkih vina uopšte i jedno od najupečatljivijih u čitavom regionu. Ova Rezerva dolazi iz tople 2016. godine i predstavlja ozbiljan izazov prethodnim berbama u nekakvoj hijerarhiji najboljih do sada. Grožđe stiže iz vinograda Zasad polje, probrani rod nešto kasnije berbe. Nakon fermentacije dozrevalo je u barik bačvama od slavonskog hrasta 36 meseci i još godinu dana u boci.

Vukoje premijere @ Galerija Beograd 2022 (9)

U čaši se lenjo ljuljuška zagasito crvena tečnost bogate lepeze zrelih aroma čiji spektar ide od zrele višnje, do čokolade, cimeta, duvana... Izrazita mineralnost, snaga ali i svežina koja prožima slojeve ukusa, sve u dosta dobrom balansu sa 15,5% alkohola, ukazuje da je ovo vino praktično tek na početku duge staze kojom je krenulo da se razvija.

Kao malo ko u regionu, Vukoje u ovom vinu uspeva da spoji snagu i vrelinu Hercegovine s italijanskom elegancijom, uobličivši vino s mnoštvom finesa. Bez mnogo dileme prepoznatljivo veliko vino regiona!

Vukoje premijere @ Galerija Beograd 2022 (42)

Uzbudljivu promociju u beogradskoj Galeriju Vukoje ulepšala je i destilerija Agrodestil iz Laktaša kraj Banja Luke, predstavivši svoju dobro poznatu šljivovicu Djedova rakija, te Krajišku lepoticu od kruške.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi