Dve nove frankovke za jedan Vršac

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dve nove frankovke za jedan Vršac

Frankovka se na velika vrata vraća u vinariji Drašković iz Vršca, odakle najavljuju dva nova vina od ove internacionalne sorte.

Etiketa Mahago postojala je i ranije ali je sada berba 2019 usmerena na single vineyard Crvenka, odakle je ručno brano grožđe posle vinifikacije prešlo u austrijski barik od 5.000 litara od slavonskog hrasta. Nakon odležavanja od godinu dana zaokružilo se lepim voćnim i začinskim notama umirivši 14,5% alkohola. Očigledan novi kvalitet „pogurao“ je ovo vino u teroar liniju Authentic gde se već nalazi sve popularniji Beli Pinot.

frankovka draskovic

Još jedno vino od frankovke očekuje se na tržištu do početka 2023. godine čak i u većim volumenima tipa magnum i dupli magnum. Pažnju na prvi pogled privlači etiketa urađena kao razglednica Vršca iz doba kada je bio centar vinske kulture ovog dela Evrope a reč je o potpuno novoj liniji vina najverovatnije imena Reserva.

frankovka draskovic

Vino Frankovka Rezerva 2018 je 24 meseca odležavalo u austrijskom bariku od 5.000 litara. Još kompleksnije i harmonično uprkos 15% alkohola nudi raskošnu aromatiku višnje, borovnice, kupine začinjene karanfilićem, šarenim biberom i muskatnim oraščičem. Zrelih i softanih tanina nudi fine sekundarne note dima, kože, čokolade otkrivajući ponovo pun potencijal nekada severno od Save i Dunava veoma cenjene Blaufränkisch sorte.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi