Nove berbe Parkerovih favorita iz Erdevika

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nove berbe Parkerovih favorita iz Erdevika

Vinarija Erdevik upravo je na scenu iznela nove berbe svojih premijum crvenih vina. Kupaže, crvena perjanica Grand Trianon i Marlon Delon stižu iz godine 2017. kao jedne od najboljih berbi dok se isto može reći i za godinu 2019 kad je u pitanju sortni širaz Stifler’s Mom.

Sva ova vina su iz ranijih berbi ocenjena od strane časopisa Robert Parker Wine Advocate sa 90 i 90+ poena a novi Grand Trianon 2017 posle godinu dana u francuskom bariku i četiri u boci donosi mnogo crvenog voća na mirisu, savršen balans uprkos 15,5% alkohola, naravno ukoliko mu dozvolite dovoljno vremena da se otvori u dekanteru ili čaši.

Erdevik Tanja 16
Tatjana Tanja Đurićić, tehnolog vinarije Erdevik

To je krajnje moćno i istovremeno harmonično vino, raskošnog tela i postojane ukusne završnice, a kao novost bi trebao biti rad na smanjenju uticaja drveta koji se iz godine u godinu odvija u Erdeviku. To podvlači tehnolog Tatjana Tanja Đurićić koja danas komanduje „flotom“ od oko 800 barika raznih veličina u vinariji ukupnog kapaciteta oko pola miliona litara.

- Kada smo počeli nismo imali nikakvu zaostavštinu u barik sali već smo svo drvo morali da kupujemo i koristimo novo. Prolaskom godina sve je više korišćene hrastovine, sada su tu najbolji brendovi popur Radu, Segvin Moro, Nadali, Trast, a upravo nabavljamo i nove, ekskluzivu od specijalnih malih bačvarija u Bordou kao i već korišćenu burad iz Francuske. Gledamo da drvo radi na strukturi vina, telu, kompleksnosti, a smanji se uticaj hrasta i nagorevanja na aromatiku. Želimo da sačuvamo sortnost, karakter, da vina budu pitka pored svega što sadrže. Znači drvetom dodajemo samo malo slojevitosti.

Erdevik vina 06

Pokazatelj ovog trenda je činjenica da vino Marlon Delon odležava danas u svega jednoj trećini novog barika, a Grand Trianon tek u četvrtini.

Grand Trianon je inače kupaža 40% kaberne sovinjona 36% merloa i 24% širaza i jedino je vino iz Erdevika koje i dalje ide na odležavanje pod morem.

- Iako su i druga dva vina podjednako dobra, Grand Trianon je perjanica vinarije jer imamo dovoljne količine i kvalitet, jedan vrhunski zaokružen proizvod koji najbolje oslikava crveni potencijal Fruške gore. Sve tri etikete su dobijene sa najboljih parcela u vinogradima i publika ih lako prepoznaje kao premijum liniju – kaže Ramazi Inaišvili menadžer vinarije. – Vina koja su upravo stigla na tržište su iz vrhunskih berbi i siguran sam da će postići zapažen uspeh na ocenjivanjima, na Decanteru koji je bitan za evropsko tržište i kod Roberta Parkera, uticajnog u Americi.

Erdevik Ramazi 24
Ramazi Inaišvili, menadžer vinarije

Trenutno se vina Erdevik izvoze u 30 zemalja sveta a deo Grand Trianona odležava na dnu mora. Kupcima je to čudno, vizuelno lepo izgleda boca pa deo odlazi za Kinu, a deo za Ameriku. Erdevikov partner Coral Wine jedini poseduje dozvolu da u Americi prodaje vino sazrelo ispod mora i ono je tamo dosta skupo u odnosu na druga vina ali ima kupce.

- Takođe izvozimo u Hrvatsku, a do sad se u prodaji tamo najbolje pokazala naša Premium linija – objašnjava Ramazi. – Glavni cilj nam je da se nađemo na vinskim kartama svih restorana pod Michellin radarom od Triglava do Vardara jer veza je uzajamna između dobre gastronomije i dobrih vina. Zastupljeni smo i u primorju, ima nas i u vinotekama a količine su već zavidne. Jednostavno, šest godina smo se trudili da uđemo na to tržište, a ako je vino dobro, svuda je dobro. Ako nije, nije nigde dobro. Eto, a mi smo već i tamjaniku Bellucci izvezli.

Erdevik vina 08

U Hrvatskoj je jako dobro primljen i širaz Stifler’s Mom sa čak 16% alkohola, a na nedavno održanom Salonu vina u hotelu Esplanade veliko interesovanje izazvao je barikirani sovinjon blan Ex Chatedra, samom činjenicom da barikiranog sovinjona na toj ogromnoj izložbi gotovo da nije bilo.

- Svi tamo kažu da je sovinjon u bariku jako teška priča, ali kad probaju promene mišljenje – napominje Inaišvili.

Erdevik vina 11

 Marlen Delon 2017 kupaža 80% kaberne sovinjona i 20% merloa nimalo ne oskudeva u boji i slasnim voćnim aromama uz 15% alkohola. Kao i kod vina Grand Trianon fermentacija se odvijala u drvenim tankovima od 5.000 litara nakon čega odlazi u najbolje barike od francuskog hrasta. A ako Tanju Đurićić pitate zbog čega Stifler’s Mom sadrži čak 16% savršeno inkorporiranog alkohola, lako će odgovoriti:

- Krčedin, gde širaz uspeva je posebna, izuzetna pozicija gde je neverovatno brzo nakupljanje šećera. I ako želim da sačekam fenolnu zrelost dođe do toga da su šećeri visoki što neminovno uslovi viši procenat alkohola. Istina je, položaj vinograda diktira pomalo stil vina, ali očigledno na radost ljubitelja.  | 

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi